Jubilerende Elizabeth: ‘Camilla moet koningin worden’

De Britse koningin Elizabeth heeft laten weten dat zij graag ziet dat Camilla de titel koningin(-gemalin) krijgt zodra haar man Charles koning wordt. Daarmee verschaft ze met haar regeringsjubileum duidelijkheid over een langlopende kwestie.

ANP/Het Parool
De jubilerende Queen Elizabeth II en Camilla, nu nog hertogin van Cornwall. De vorstin wenst dat zodra prins Charles de troon bestijgt, Camilla de titel koningin-gemalin krijgt. Beeld AP
De jubilerende Queen Elizabeth II en Camilla, nu nog hertogin van Cornwall. De vorstin wenst dat zodra prins Charles de troon bestijgt, Camilla de titel koningin-gemalin krijgt.Beeld AP

Op zondag 6 februari is het precies zeventig jaar geleden dat de inmiddels 95-jarige Elizabeth de troon besteeg. Vanwege haar platina jubileum liet de koningin in een boodschap aan het volk weten graag te willen dat Camilla – de hertogin van Cornwall – in de toekomst koningin(-gemalin) genoemd zal worden. “Dat is mijn oprechte wens,” aldus de koningin.

De titel koningin-gemalin verwijst naar de echtgenote van een regerende koning. Dat zou in de toekomst ‘Queen Camilla’ worden. Volgens een woordvoerder zijn de Prins van Wales en de Hertogin van Cornwall ‘geraakt en vereerd’ door de woorden van koningin Elizabeth.

Tekst gaat door onder tweet

Lange tijd twijfel

Lange tijd bestond twijfel of Camilla de titel volgens de geldende regels gewoon zou krijgen. Camilla en Charles waren beiden gescheiden toen ze 17 jaar geleden in een burgerlijk huwelijk traden. Charles was tot 1996 getrouwd met Diana, die een jaar later tijdens een auto-ongeluk in Parijs om het leven kwam.

Bij het huwelijk van Charles en Camilla werd de kwestie al druk besproken. Insiders beweerden dat Camilla zelf lang van plan was om zichzelf ‘prinses-gemalin’ te noemen als haar man koning zou worden. Maar volgens kenners behoort de titel van koningin-gemalin haar gewoon toe en zou er een wetswijziging nodig geweest zijn om dat te verhinderen.

Met haar publieke verklaring heeft Queen Elizabeth II die kwestie nu definitief beslecht. De beslissing is een verdere stap naar de aanvaarding van Camilla in het Britse koningshuis. De voorbije jaren is Camilla een steeds prominenter lid van de koninklijke familie geworden.

Dankbaar

Elizabeth bedankt het volk verder voor de ‘loyaliteit en affectie’ die zij krijgt. Ook hoopt zij dat Charles – nu nog Prins van Wales – diezelfde steun zal ontvangen als hij straks koning wordt. De vorstin laat weten dat zij met ‘hoop en optimisme’ vooruitkijkt naar haar jubileumjaar en eraan herinnerd wordt voor ‘hoe dankbaar wij moeten zijn’.

‘De afgelopen zeven decennia hebben we buitengewoon veel voortgang gezien op sociaal, technologisch en cultureel gebied. Ik weet zeker dat de toekomst dezelfde mogelijkheden kent, in het bijzonder voor de jongere generaties.’

Meer over