Update

Johnson: rapport ‘partygate’ stemt nederig, maar ik wil door

Topambtenaar Sue Gray heeft haar rapport over ‘partygate’ gepubliceerd. Ze concludeert dat er een cultuur bestond die ertoe bijdroeg dat de (corona)regels werden overtreden. Het gedrag van de aanwezigen op de feestjes noemt ze ‘moeilijk te rechtvaardigen’.

Het Parool
Boris Johnson voor zijn ambtswoning in Londen. Beeld REUTERS
Boris Johnson voor zijn ambtswoning in Londen.Beeld REUTERS

De Britse premier Boris Johnson zegt de ‘volledige verantwoordelijkheid’ op zich te nemen voor het schandaal rond de overheidsfeestjes en tijdens coronalockdowns, waar Johnson zelf ook voor is beboet.

In het rapport heeft Gray onder meer WhatsApp-berichten opgenomen, die laten zien hoe laks er met de regels werd omgesprongen. Zo schrijft een adviseur aan Martin Reynolds, een van de belangrijkste secretarissen van Johnson, op de dag dat Johnson een belangrijke coronapersconferentie houdt: ‘Een borrel vanavond is een leuk idee, dus ik heb het gedeeld met het team. Wel een waarschuwing dat de persconferentie ongeveer om dezelfde tijd is afgelopen, dus het zou helpen als mensen in gedachten houden dat cameraploegen en sprekers dan weggaan. Ze moeten niet met flessen wijn gaan zwaaien’. Reynolds antwoordt: ‘Ik doe mijn best’.

Een tijdje later appt Reynolds die adviseur over een nieuwsverhaal (dat verder in het rapport niet wordt besproken, red.) dat gaat over die bewuste bijeenkomst op 20 mei 2020: ‘Het is een compleet non-verhaal, maar altijd nog beter dan dat ze zouden focussen op onze borrel (waar we goed mee weg zijn gekomen).’

Regeringsleiders waren erbij

Het maakt dat Gray niet anders kan dan concluderen dat er sprake is van ‘falend leiderschap’. ‘De gebeurtenissen die ik onderzocht, werden bijgewoond door regeringsleiders. Veel van deze gebeurtenissen hadden niet mogen plaatsvinden. Het is ook zo dat sommige van de lagere ambtenaren van mening waren dat hun betrokkenheid bij sommige van deze evenementen was toegestaan, gezien de aanwezigheid van hogere leiders,’ schrijft Gray.

Johnson heeft woensdagmiddag gereageerd in het Britse parlement. Hij zegt dat hij opdracht heeft gegeven voor het rapport ‘om de zaak recht te zetten en door te kunnen gaan’. Hij neemt ‘de volledige verantwoordelijkheid’ voor zijn ‘tekortkomingen’ en is ‘nederig geworden van de hele ervaring’. Maar Johnson zegt ook dat er al veel veranderingen zijn doorgevoerd, waaronder een wisseling van de wacht onder topfunctionarissen.

De premier zegt ook dat hij het gepast vond om aanwezig te zijn op afscheidsbijeenkomsten van verschillende mensen. “Om hen te danken voor hun harde werk. Maar wat er daarna is gebeurd, daar had ik geen weet van. Simpelweg omdat ik er niet bij was.” Hoewel de oppositie het heeft over een ‘verrotte cultuur’ en het rapport een ‘catalogus van criminaliteit noemen’, denkt Johnson niet over opstappen. Hij wil door.

Falend leiderschap

Nadat eind vorig jaar een reeks aantijgingen naar buiten kwam over feesten en partijen in Downing Street en Whitehall tijdens de pandemie, benoemde Downing Street 10 de Britse topambtenaar Simon Case om de claims te onderzoeken. In december moest hij echter opstappen: ook in zijn kantoor bleek tijdens een lockdown een feestje te hebben plaatsgevonden.

Daarop nam topambtenaar Sue Gray de taak op zich. Zij onderzocht zestien gebeurtenissen tussen mei 2020 en april 2021. In januari publiceerde Gray al haar kritische bevindingen, waarin ze wees op ‘falend leiderschap en beoordelingsvermogen’. Maar het volledige rapport werd achtergehouden vanwege het toen nog lopende politieonderzoek.

Nu de politie haar onderzoek heeft afgerond – wat resulteerde in 126 boetes, waaronder een voor de premier voor het bijwonen van een verjaardagsfeestje – kon Gray woensdag haar volledige bevindingen publiceren.

Meer over