PlusExclusief

Israëlische rechtbank steekt stokje voor veiling van Auschwitzstempels

Een rechtbank in Tel Aviv oordeelt dat de veiling van stempels waarmee gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Auschwitz getatoe­ëerd werden, voorlopig moet worden stopgezet.

Hanna Hodgetts
Een tatoeageset plus handleiding die gebruikt werden in concentratiekamp Auschwitz. Beeld REUTERS
Een tatoeageset plus handleiding die gebruikt werden in concentratiekamp Auschwitz.Beeld REUTERS

De veiling waarover de rechtbank gisteren oordeelde, stond gepland voor 9 november.

De acht stalen stempels, die met kleine naalden een cijfer uitbeelden, werden door de SS gebruikt om identificatienummers op de arm van gevangenen in concentratiekampen te tatoeëren. Eerst werden de kleine stalen blokjes op de huid van de gevangene gedrukt, waarna er inkt over de huid werd gewreven, zodat het identificatienummer zichtbaar bleef. De tatoeage was permanent en dergelijke merktekens zijn een van de grimmigste symbolen van de Holocaust geworden.

‘Bewustwording vergroten’

De waarde van de stempels wordt geschat op 30.000 tot 40.000 dollar. Er was gisteren 3400 dollar geboden, toen de lokale rechtbank van Tel Aviv een verzoek van Holocaustoverlevenden inwilligde om de veiling stop te zetten in afwachting van een hoorzitting op 16 november. Tijdens die hoorzitting zal definitief besloten worden of de veiling door mag gaan.

Volgens Meir Tzolman, de veilingmeester die de stempels wilde verkopen, was het doel van de veiling juist om ‘de bewustwording (over de Jodenvervolging, red.) te vergroten’.

Tzolman, zelf een kleinzoon van Holocaustoverlevenden die getatoeëerd zijn, vertelde in een gesprek met de Israëlische radiozender Galei Tzahal dat hij de laatste is die de ernst van de Holocaust zou onderschatten of ondermijnen.

Immoreel en illegaal

Joodse organisaties en organisaties van Holocaustoverlevenden noemden de geplande verkoop immoreel en illegaal.

Pawel Sawicki, persvoorlichter van het Auschwitz-museum in Polen, kwam met de volgende verklaring: “Als de stempels authentiek zijn, dan verdient het feit dat zulke unieke historische voorwerpen worden geveild – en niet aan een educatieve herdenkingsinstelling worden gegeven – woorden van protest en veroordeling.”

Ook Dani Dayan, de voorzitter van de Israëlische herdenkingsorganisatie Yad Vashem, meent dat ‘de handel in deze artikelen de verspreiding van vervalsingen alleen maar aanmoedigt’.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over