Israël zwijgt niet meer na aanvallen

Ghassan Dahhan
Beeld uit een door Israël vrijgegeven video van de aanval in Syrië Beeld Reuters
Beeld uit een door Israël vrijgegeven video van de aanval in SyriëBeeld Reuters

Gisterochtend zijn Iraanse en Syrische militairen bestookt door raketten, waarbij minstens elf doden zouden zijn gevallen. Politiek was de verrassing groter: Israël gaf onmiddellijk toe dat het verantwoordelijk was voor de dodelijke aanval. Daarmee komt een eind aan een Israëlische politieke traditie, bekend als het beleid van dubbelzinnigheid.

Dit houdt in dat Israël vrijwel nooit de verantwoordelijkheid opeist voor operaties in het buitenland, ook niet wanneer het voor iedereen duidelijk is dat het land erachter zit.

Parlementsverkiezingen
De laatste jaren voerde Israël tientallen aanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië, maar zweeg bij vragen. Aan dat beleid komt nu een einde. Premier Benjamin Netanyahu kondigde de koerswijziging eerder deze maand aan, toen hij Iran aanraadde uit Syrië te vertrekken, ‘omdat wij ons agressieve beleid zullen doorzetten’.

De Israëlische krijgsmacht meldde dat Iraanse wapenopslagplaatsen doelwit waren van de aanvallen, naast een inlichtingencentrum en een militair trainingskamp. De aanvallen zouden een reactie zijn op een Iraanse raketaanval op de door Israël bezette Golanhoogte.

Waarom Israël afstapt van het beleid van dubbelzinnigheid, is niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de parlementsverkiezingen in april; veiligheid is een van de belangrijke thema’s. Netanyahu probeert zich wellicht neer te zetten als de sterke man door openlijk de credits te claimen voor de aanvallen.

Vernederingen
Het claimen van de verantwoordelijkheid heeft ook risico’s. Openlijke vernederingen worden openlijk beantwoord. Het hoofd van de Iraanse luchtmacht, generaal Aziz Nassirzadeh, stelde gisteren dat zijn strijdkrachten klaar staan om het ‘zionistische regime van de kaart te vegen’.

Een grootschalige oorlog tussen Iran en Israël lijkt op korte termijn niet heel realistisch. Iran heeft niet genoeg militairen in Syrië om een groot gevaar te vormen. Tegelijkertijd zijn de Iraniërs kwetsbaarder in Israëls buurland Syrië dan in Iran, dat op ongeveer duizend kilometer ten oosten van Israël ligt.

Israël kan ook niet veel uitrichten tegen Iran. Luchtaanvallen doen Iran politiek pijn, maar vormen geen gevaar voor Irans militaire positie. De luchtaanvallen hebben nauwelijks effect op Irans activiteiten in Syrië.

Meer over