Plus

Israël vecht nu bij Gaza en in eigen steden, zegt Netanyahu

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen loopt steeds verder uit de hand. Niet alleen gaan de luchtaanvallen over en weer onverminderd door, ook zijn in meerdere steden Arabische en Joodse Israëliërs met elkaar op de vuist gegaan.

Tom Kieft
De schade van duizend treffers in Gaza loopt op. Beeld REUTERS
De schade van duizend treffers in Gaza loopt op.Beeld REUTERS

De vijfde dag van het nieuwe Israëlische-Palestijnse conflict is vandaag aangebroken en een einde is nog lang niet in zicht. Even leek het er vannacht op dat het Israëlische leger zelfs een grondoffensief was gestart in de Gazastrook, de geblokkeerde enclave die wordt gedomineerd door de Palestijnse Hamasbeweging. Israël dreigde daar gisteren al mee, maar waarnemers verwachtten niet dat Israël zo snel zo’n offensief zou uitvoeren, een actie die waarschijnlijk vele levens aan beide zijden zal kosten.

De eerste tweet over het grondoffensief bleek onjuist. De Israëlische grondtroepen, aldus een even later uitgebracht verklaring, zouden vanaf de grens doelen in de Gazastrook bestoken, maar zijn het gebied niet binnengetrokken. De eerdere foutieve berichtgeving was volgens het Israëlische leger te wijten aan een ‘intern communicatieprobleem’.

Het spierballenvertoon aan de grens toont wel aan dat Israël niet van plan is gas terug te nemen, in weerwil van de oproepen van de VN, de EU en de VS. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu schreef gisteren op Facebook een ‘zware tol’ van Hamas te willen eisen. ‘Dat doen we, en blijven we doen met veel kracht. Het laatste woord is nog niet gezegd en deze campagne zal doorgaan zolang dat nodig is,’ aldus Netanyahu.

Luchtafweersysteem

De luchtaanvallen over en weer van het Israëlische leger en Hamas gingen vannacht onverminderd door. Sinds maandag heeft Israël volgens premier Netanyahu al duizend doelwitten in de Gazastrook geraakt. Hamas vuurt frequenter maar raakt minder: volgens het Israëlische leger zijn zeker 1750 raketten vanuit de Gaza­strook naar Israël afgevuurd. Daarvan wordt ruim 90 procent onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem.

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zei dat 103 mensen zijn gedood sinds het offensief op maandag begon. In Israël kwamen volgens het leger zeven mensen om het leven. Daar komt nog bij dat volgens Israël dat het aantal gedode militanten veel hoger ligt dan Hamas wil toegeven.

De militaire operaties over de grens van de Gazastrook zijn slechts een deel van de geweldseruptie tussen Palestijnen en Israëliërs, die begin deze week losbarstte naar aanleiding van een op handen zijnde huisuitzetting van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. In meerdere Israëlische steden zijn de afgelopen dagen Arabische en Joodse Israëliërs met elkaar in gevecht geraakt.

Volgens Netanyahu is zijn land verwikkeld in ‘een strijd op twee fronten’ en zijn deze knokpartijen een grotere dreiging voor het land dan de strijd met Hamas. “We hebben geen andere keuze dan de orde te herstellen door geweld te gebruiken.”

Meer over