Nieuws

Israël bombardeert Gazastrook na aanvallen met brandballonnen

Het Israëlische leger heeft bombardementen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. De strijdkrachten zeggen volgens Israëlische media te reageren op aanvallen met ballonnen waar brandbommen onder werden gehangen.

Het Parool
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Door de brandbommen brak donderdag op zeker acht plaatsen brand uit in het zuiden van Israël en loopt de spanning weer op.

Israël voerde eerder deze week ook al aanvallen uit omdat brandballonnen waren opgelaten vanuit de Gazastrook. Het leger zegt Hamas verantwoordelijk te houden voor alle aanvallen vanuit die Palestijnse enclave aan de kust. Israël en Hamas vochten vorige maand nog een bloedig conflict van 11 dagen uit. Dat ging gepaard met grootschalige raketbeschietingen en bombardementen. Er vielen meer dan 250 doden in de Gazastrook en 13 in Israël.

Dat conflict eindigde na bemiddeling door Egypte met een wapenstilstand, maar die staat nu weer onder druk. Een Israëlische delegatie in Caïro zou hebben gewaarschuwd dat de militaire operatie van mei een vervolg kan krijgen als de aanvallen met ballonnen niet worden gestaakt. Hamas heeft naar verluidt duidelijk gemaakt dat het dergelijke incidenten niet beschouwt als een schending van het bestand.

Nieuwe regering

Het heroplaaien van het geweld geldt als de eerste echte test van Israëls nieuwe regering onder leiding van de ultrarechtse premier Naftali Bennett. Of deze escalatie weer uitmondt in een oorlog van de schaal van vorige maand, moet nog blijken. De Gazastrook ligt nog in puin van die gewelddadigheden. Bij die aanvallen richtte Israël zich naar eigen zeggen voornamelijk op militaire infrastructuur van Hamas, maar volgens de Verenigde Naties zijn in de dichtbevolkte Gazastrook ook meer dan 16.000 huizen beschadigd.

De schade van die vorige oorlog is volgens sommige analisten de reden dat Hamas dit keer de aanval niet opende met een spervuur aan raketten. De brandballonnen die Hamas gebruikt richten doorgaans minder schade aan dan raketten, maar hebben in het verleden wel eens grote landbouwvelden en huizen tot as gereduceerd.

Meer over