IS-clan verovert belangrijke havenstad Mozambique

Na een offensief van een week heeft een aan Islamitische Staat gelieerde terreurbeweging een belangrijke havenstad in het noorden van Mozambique veroverd.

David Van Unen
null Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

De groep Ahlu Sunnah Wa-Jama pleegt al sinds 2017 af en aan aanvallen in de provincie Cabo Delgado in het uiterste noorden van Mozambique. Zo succesvol als nu in de stad Mocímboa da Praia zijn de geweldplegingen echter nooit geweest.

Mocímboa da Praia is strategisch van groot belang omdat de stad op een steenworp afstand ligt van een gasveld waar volgens de Mozam­bikaanse nieuwssite Zitamar voor 50 miljoen euro aan grondstoffen in de bodem zit. ExxonMobile exploiteert het veld.

Mozambikaanse regeringstroepen – nota bene in de rug gesteund door een Zuid-Afrikaanse huurlingengroep – staakten gisteren hun verzet tegen de groep die eerder dit jaar trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat. ­Volgens Zitamar is het leger per boot het gebied ontvlucht toen hun munitie opraakte. In via Telegram verspreide berichten claimt Ahlu Sunnah Wa-­Jama tientallen militairen te hebben gedood en een veelvoud aan wapens te hebben geconfisqueerd.

‘Steeds agressiever’

De vraag is hoe lang Ahlu Sunnah Wa-Jama de controle over Mocímboa da Praia weet te behouden. Buurland Tanzania heeft al gezegd de groep uit de grensregio te willen verdrijven.

De US Africa Command, een tak van het Amerikaanse leger, waarschuwde vorige week voor de groeiende invloed van jihadistische groepen in Mozambique, specifiek in de provincie Cabo Delgado. Die is vanwege zijn afgelegen ligging economisch achtergesteld, wat een voedingsbodem blijkt te vormen voor jihadisten.

Die bewegingen worden volgens Washington ‘steeds agressiever’. Al maanden wordt het geweld in Cabo Delgado geleidelijk opgevoerd. De Zuid-Afrikaanse krant Daily Maverick meldde eind juli dat het Zuid-Afrikaanse leger voorbereidingen treft om indien nodig de grens met het buurland over te steken. In Zuid-Afrika zelf zijn onlangs ook vijf leden van een ‘IS-cel’ opgepakt.

Meer over