Iran entert twee olietankers in Straat van Hormuz

Iran heeft twee olietankers geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voeren. Eerst werd vanmiddag de Britse olietanker Stena Impero geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later was het de beurt aan de tanker Mesdar die onder Liberiaanse vlag vaart.

Kees Graafland
Een olietanker in de Straat van Hormuz ter illustratie. Beeld REUTERS
Een olietanker in de Straat van Hormuz ter illustratie.Beeld REUTERS

De Stena Impero zou zijn geënterd vanwege ,’niet-naleving van de internationale zeevaartwetgeving’ en ‘op verzoek van de haven- en zeevaartautoriteit van de provincie Hormozgan’, aldus de Iraanse autoriteiten. Het schip wordt naar een marinebasis op het Iraanse eiland Qeshm gebracht.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie liet persbureau Reuters snel weten dat onderzoek wordt gedaan naar de ontstane situatie. De Stena Impero vaart onder Britse vlag en is eigendom van Stena Bulk. De olietanker was op weg naar Saoedi-Arabië, maar maakte een scherpe bocht in de Straat van Hormuz - een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie - en lijkt nu op weg naar het noorden van Iran.

De Zweedse rederij zelf laat weten sinds 17.00 uur (Nederlandse tijd) geen contact met het schip te kunnen krijgen. Er zijn 23 bemanningsleden aan boord. Volgens Stena Bulk werd de Stena Impero in de Straat van Hormuz benaderd door ‘enkele kleine, onbekende vaartuigen en een helikopter’.

Tweede olietanker

Veertig minuten later maakte een andere - in Engeland gevestigde en onder Liberiaanse vlag varende - olietanker een scherpe koerswijziging richting de Iraanse kust. Dat is volgens persbureau Reuters op radarbeelden te zien. Het gaat om het schip genaamd Mesdar dat westwaarts voer door de Straat van Hormuz.

De Iraanse autoriteiten hebben over deze olietanker nog niks gezegd, maar de Britse regering rept al wel over de inbeslagname van twee schepen. De autoriteiten noemen de Iraanse actie ‘onacceptabel’ en zeggen er alles aan te doen de schepen en hun bemanning vrij te krijgen. Buitenlandminister Jeremy Hunt zei dat er vrije zeevaart moet blijven in de Perzische Golf en dat alle schepen er veilig moeten kunnen varen. “Ik ben zeer bezorgd door de confiscatie van deze schepen door de Iraanse autoriteiten,” aldus Hunt.

Hij zal vrijdagavond spoedberaad voeren met de nationale veiligheidscommissie om de Impero en Mesdar in samenwerking met bondgenoten zo snel mogelijk vrij te krijgen. De Britse ambassadeur in Teheran is gevraagd contact op te nemen met het Iraans ministerie van Buitenlandse Zaken om opheldering te krijgen.

De bemanning van beide schepen zou uit meerdere nationaliteiten bestaan, maar er zouden geen Britse bemanningsleden zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde de Britse regering steun. Deze affaire is volgens hem de nieuwste ontwikkeling die een harder optreden tegen Teheran rechtvaardigt. “Dit laat weer eens zien wat ik steeds zeg over Iran: narigheid, niets dan narigheid.”

Spanningen

De Iraanse actie is een volgend hoofdstuk in de opgelopen spanningen tussen Iran enerzijds en de Verenigde Staten en Groot-Brittannië anderzijds. De VS beschuldigden Iran van het aanvallen van olietankers met zeemijnen. De Britten schaarden zich achter de VS.

Iran schoot in juni een drone van Amerika uit de lucht en gisteren deden de Amerikanen naar eigen zeggen hetzelfde.

Een week geleden zouden drie gewapende schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde zonder succes geprobeerd hebben om beslag te leggen op een Britse olietanker in de Perzische Golf. Een week daarvoor hielden de Britten samen met de lokale autoriteiten de Iraanse olietanker Grace 1 tegen in Gibraltar. Er werd beslag op het schip gelegd. Er werd vermoed dat die tanker olie ging leveren in Syrië, wat betekent dat EU-sancties overtreden zouden worden. Gisteren besloten de autoriteiten in Gibraltar de Iraanse tanker voorlopig aan de ketting te houden.

Olieprijzen omhoog

De bekendmaking van de Iraanse Revolutionaire Garde dat het een Britse olietanker heeft tegengehouden in de Straat van Hormuz zorgde onmiddellijk voor snel oplopende olieprijzen.

De onrust rondom de Perzische Golf en de door de Straat van Hormuz daarmee verbonden Golf van Oman zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie. Rederijen maken zich zorgen om de veiligheidssituatie in de regio.

Meer over