Plus

Indonesische regering sluit internet af in Papoea

Inwoners van de Indonesische provincies Papoea en West-Papoea kunnen sinds woensdagavond niet op het internet en dat is volgens het Indonesische ministerie van Communicatie voor hun eigen bestwil.

Seije Slager
Het protest van studenten uit Papoea bereikte gisteren ook de straten van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Beeld NurPhoto via Getty Images
Het protest van studenten uit Papoea bereikte gisteren ook de straten van de Indonesische hoofdstad Jakarta.Beeld NurPhoto via Getty Images

Reden voor de afsluiting zijn ‘provocatieve boodschappen die rassenhaat naar boven halen’ aldus een zegsman, en daar moet de bevolking tegen worden beschermd.

Waarschijnlijk wil Jakarta vooral zichzelf beschermen tegen de beelden die de afgelopen dagen op sociale media verschenen uit Papoea: in verschillende steden gingen betogers de straat op met het symbool van onafhankelijkheid voor Papoea: de vlag met de morgenster. Er kunnen de komende dagen nog meer onwelgevallige beelden volgen nu Indonesië twaalfhonderd agenten van buiten de provincie naar Papoea heeft gestuurd om de onrust in de kiem te smoren.

Traangasgranaat

Die onrust begon niet in Papoea zelf, maar in de Javaanse stad Soerabaja. Daar ging afgelopen zaterdag het gerucht dat enkele bewoners van een campus met studenten uit Papoea een Indonesische vlag hadden ont­eerd, op de nationale onafhankelijkheidsdag nog wel. De politie reageerde met groot machtsvertoon: eerst werd een traangasgranaat het gebouw in geschoten, daarna werden 43 studenten gearresteerd. Daarbij zouden deze Papoea’s voor apen zijn uitgemaakt.

Uiteindelijk is niemand in staat van beschuldiging gesteld, maar toen dat duidelijk werd was de geest al uit de fles en begonnen gewelddadige protesten in Papoea en in steden op Java. De racistische opmerkingen hadden een gevoelige snaar geraakt bij veel Papoea’s, die in Indonesië vaker als tweederangsburgers worden gezien.

Referendum

Het verlangen naar onafhankelijkheid sluimert al decennia in Papoea, het westelijke deel van Nieuw-Guinea. In 1962 werd het door Indonesië overgenomen van Nederland, en in 1969 definitief ingelijfd na een referendum dat door veel waarnemers als weinig democratisch werd gezien.

Voor Indonesië is het streven naar onafhankelijkheid taboe. Activisten die de vlag met de morgenster in het openbaar toonden, zijn tot jaren gevangenisstraf veroordeeld. Ook kwam er een migratieprogramma om Indonesiërs naar Papoea te laten verhuizen.

Meer over