In strijd tegen corona stelt Antwerpen avondklok in

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De heropleving van het coronavirus gaat hard in België. Op zowel landelijk als regionaal niveau worden snel extra maatregelen genomen. Antwerpen gaat het verst en heeft vanaf woensdag een avondklok.

David van Unen

Wat topvirologen Marc Van Ranst en Pierre Van Damme betreft, is het (opnieuw) behoorlijk menens in België. De maatregelen die de federale overheid maandagavond aankondigde, zijn volgens Van Ranst ‘de enige hoop die België nog heeft’.

Morgen gaat de ‘sociale bubbel’ van gezinnen terug naar maximaal vijf vaste contacten. Evenementenvergunningen dienen te worden herzien. Gaat het zo door, dan mogen er niet meer dan honderd bezoekers tegelijk komen. Elk van hen moet een mondmasker op. Van Ranst in De Morgen: “Als dit niet lukt, is een tweede lockdown de laatste kogel in ons pistool.”

Dagelijks raken gemiddeld nu 311,4 Belgen ­besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat is een toename van bijna 70 procent ten opzichte van een week eerder, toen het er nog iets meer dan 184 per dag waren.

Ongewijzigd reisadvies

Het Belgische reproductiegetal, een indicatie van hoeveel mensen door ieder positief persoon worden besmet, wordt momenteel geschat op 1,5. Het recentste Nederlandse getal is 1,29. Dinsdag komt het RIVM met een nieuwe waarde.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het reisadvies voor België wordt afgestemd op adviezen van het RIVM en vooralsnog ongewijzigd blijft. Het RIVM heeft België ‘hoog op de lijst met landen die we scherp in de gaten houden’. De grenzen blijven wat de Belgische regering betreft in elk geval nog open, zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem maandag tegen VRT Nieuws.

Antwerpen

Het hardst gaat het in de stad en provincie Antwerpen, dat op de grens met Nederland ligt en daarom een populaire dag- of weekendbestemming is. Daar kruipt het reproductiegetal richting de 2 en gaat het sociale leven daarom – zoals gouverneur Cathy Berx tegen Gazet van Antwerpen zegt – ‘op een heel laag pitje’. Ze roept Antwerpenaren op zo veel mogelijk binnen te blijven en vraagt Belgen van buiten de provincie om daar vooral te blijven.

Concreet betekent dit dat iedereen van 12 jaar en ouder overal in Antwerpen een mondkapje op moet. Nog ingrijpender: voor een periode van ten minste vier weken geldt in de dichtst­bevolkte provincie van België een avondklok. Als cafés en restaurants om 23.00 uur ’s avonds verplicht hun deuren hebben gesloten, hebben mensen een half uur om thuis te komen. Vanaf 23.30 uur tot 6.00 uur de volgende ochtend is de openbare ruimte alleen bedoeld voor ‘nood­zakelijke verplaatsingen’.

Eén aspect van de situatie is bemoedigend ten opzichte van de vorige keer: vooralsnog raken vooral jonge Belgen besmet bij de huidige opleving van het virus. Zij krijgen in de regel minder last van complicaties en hoeven daar ook minder aan behandeld te worden. De gezondheidszorg piept en kraakt dus nog niet zoals tijdens de eerste golf.

Meer over