Nieuws

In Rome is geen boodschappentas veilig voor de wilde zwijnen

Rome wordt overspoeld door wilde zwijnen. Vooral in het noorden van de stad halen ze vuilnisbakken overhoop op zoek naar voedsel en vallen ze soms zelfs mensen aan.

Angelo van Schaik
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In speeltuinen, langs de weg of zelfs op binnenplaatsen van flatgebouwen. Dagelijks komen er weer nieuwe wildezwijnenfilmpjes bij. De meeste ophef veroorzaakte een filmpje van een vrouw met twee volle boodschappentassen die bij een supermarkt achtervolgd wordt door een zwijnenfamilie, vader en moeder met een handvol kleintjes. De dieren hebben het gemunt op de boodschappen, ze duwen de vrouw weg en trekken aan de tassen.

Gevangen en geslacht

‘De situatie is kritiek,’ schrijft Fernando Urciuolo op zijn Facebookpagina. Urciuolo is voor de partij Lega lid van de deelgemeenteraad van Rome-Noord. ‘Behalve dat we de burgers steunen in hun zorg, vragen we ons af wat de gemeente en de regio gedaan hebben om het probleem aan te pakken.’

Het antwoord op die vraag: weinig. Al in 2019 zorgden wilde zwijnen voor veel overlast en besloten de gemeente Rome en de regio Lazio tot een protocol. Lastige dieren zouden worden gevangen en geslacht.

Over wie welke taak op zich zou moeten nemen, wordt al bijna twee jaar gebakkeleid. Ook het plan van de gemeente om de zwijnen te steriliseren komt niet van de grond.

Ondertussen groeit de populatie. Hoeveel wilde zwijnen er precies rond de Italiaanse hoofdstad zwerven, weet niemand. Het gebrek aan natuurlijke vijanden en de aanwezigheid van overvolle vuilnisbakken in de woonwijken grenzend aan hun habitat, lokken de dieren de stad in. De roep om actie wordt steeds groter. “Ik kan mijn huis niet meer uit,” vertelt Federica aan de lokale krant RomaToday. “Een groep wilde zwijnen bivakkeert voor mijn deur, ik kan alleen met de auto weg.”

Woede

Als de gemeente wél ingrijpt, zoals eind vorig jaar, dan is de verontwaardiging groot. Het afschieten van een groepje wilde zwijnen dat zich had genesteld in een speeltuin, wekte de woede van dierenbeschermingsorganisaties. Reden voor de gemeente Rome om het geweer weer op te bergen, maar het probleem blijft.

Meer over