Impeachment verloopt in senaat volgens partijlijnen

Op de openingsdag van het impeachmentproces tegen Donald Trump, die tot woensdagochtend duurde, gaven de Republikeinen geen duimbreed toe aan de Democraten.

Tom Kieft
Mitch McConnell, leider van de Republikeinse fractie, hield de rijen gesloten. Beeld Bloomberg via Getty Images
Mitch McConnell, leider van de Republikeinse fractie, hield de rijen gesloten.Beeld Bloomberg via Getty Images

Even, heel even, aan het begin van de bijna 13 uur durende marathonsessie vannacht leek de loyaliteit van een aantal Republikeinse Senatoren scheurtjes te vertonen. Na zorgen vanuit de eigen achterban kwam opper-Republikein Mitch McConnell de Democraten tegemoet door hun en de verdediging niet twee maar drie dagen spreektijd te geven tijdens de komende zittingsdagen.

Maar daar bleef het bij, wat concessies van de Republikeinen betreft, tijdens de openingsdag van het impeachmentproces. De honderd Senatoren hebben gezworen onpartijdig te zullen stemmen in het impeachmentproces tegen Trump. Maar in deze zitting, waarin werd gestemd over de regels voor het procesverloop, verliep elke stemming zoals voorspeld geheel langs partijlijnen.

Tevreden stemmen

Woensdagmorgen stemde de Senaat in met de regels zoals McConnell die voor ogen had, over hoe het proces over de afzetting van Trump er verder uit gaat zien. Alle elf voorstellen die de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, had ingediend, werden met 53 (alle Republikeinen) tegen 47 (de Democraten en twee Onafhankelijken) weggestemd.

Dat betekent: in elk geval geen dagvaardi­gingen voor nieuw bewijs en geen verhoren van getuigen, voordat de Democraten hun aanklachten zullen uiteenzetten en de verdediging haar zegje mag doen.

De uitkomst van de stemmingen over het schema zal het Witte Huis tevreden stemmen. De regering-Trump gaf in aanloop naar het proces – dat de Republikeinen geregeld als een schijnvertoning afdoen – te kennen de boel zo snel mogelijk achter de rug te willen hebben.

Bovendien laten de stemmingen de onverminderde loyaliteit van de Republikeinen aan hun president zien. In aanloop naar het proces klonken er nog geluiden dat wellicht enkele dissidente Republikeinen hun eigen koers zouden varen, maar dat bleek vannacht in elk geval niet aan de orde.

Voor de afzetting van Trump is een tweederdemeerderheid nodig bij de uiteindelijke stemming. Gezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat is het zeer onaannemelijk dat Trump wordt veroordeeld.

Trump was in het Huis van Afgevaardigden in staat van beschuldiging gesteld voor misbruik van zijn ambt en obstructie van het onderzoek. Aanleiding was dat Trump de Oekraïense president Zelenski vroeg onderzoek te doen naar diens politieke rivaal de Democraat Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Aan de tand voelen

Woensdag om 13.00 uur lokale tijd, 19.00 uur onze tijd, gaat het proces verder. Dan zullen de aanklagers beginnen met hun openingsverklaring. Daarvoor hebben zij 24 uur de tijd, verspreid over drie dagen.

Daarna komt het juridische team van Trump aan de beurt. De Senatoren hebben daarna, vermoedelijk begin volgende week, 16 uur de tijd om vragen te stellen; ze moeten die van tevoren schriftelijk indienen.

De Senaat zal vervolgens opnieuw in overweging nemen of er meer documenten moeten worden opgevraagd of getuigen moeten worden opgeroepen, voordat de allesbeslissende stemming over de afzetting van Trump wordt gehouden. De Democraten hopen dan alsnog onder meer Trumps voormalige veiligheidsadviseur John Bolton aan de tand te kunnen voelen.

Trump vs. Thunberg

Terwijl in Washington het proces over Donald Trumps politieke carrière op stoom kwam, sprak de president op het Wereld Economisch Forum in Davos. Dat forum staat dit jaar vooral in het teken van verduurzaming, een onderwerp waarmee de Amerikaanse president notoir weinig opheeft.

Trump verraste daarom aanvankelijk door te zeggen dat hij het milieu heel belangrijk vindt. Hij zegde zelfs toe zijn bijdrage te zullen leveren aan het planten van 1 triljoen bomen wereldwijd.

Tegelijkertijd gebruikte Trump zijn speech om andermaal een sneer uit te delen aan de 17-jarige Zweedse scholier Greta Thunberg, die ook aanwezig is op het forum. Trump: “We moeten die eeuwige onheilsprofeten met hun voorspellingen over de apocalyps afwijzen.”

De Zweedse klimaatactiviste trok op haar beurt ook van leer tegen de Trump. “Je kunt je uitstoot niet compenseren door iemand anders te betalen om bomen te planten in Afrika, terwijl tegelijkertijd bossen in de Amazone vernietigd worden in veel hogere snelheid,” aldus Thunberg.

De 50ste bijeenkomst in Davos duurt nog tot 24 januari. Premier Mark Rutte en koningin Máxima leiden de Nederlandse delegatie bij het forum.

Meer over