PlusAchtergrond

Iedereen wil naar Mars, drie missies gaan binnenkort

Ruimtevaartliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Volgende week vertrekken liefst drie missies naar Mars.

Bob van Huet
Een Chinese Long March-5 raket word klaar gemaakt om naar Mars geschoten te worden. Beeld AP
Een Chinese Long March-5 raket word klaar gemaakt om naar Mars geschoten te worden.Beeld AP

Veel aandacht gaat naar de Chinese missie, waaraan vooral veel geopolitiek prestige vastzit. De lancering is op of rond 23 juli met een Lange Mars 5b-raket, speciaal voor extra zware vrachten. De Chinese draagraket stuurt het ruimtevaartuig Tianwen-1 (vrij vertaald: hemelse vragen) naar Mars om daar te landen en data te verzamelen, aldus de Chinese Nationale Ruimtevaart Bestuursorganisatie.

Met hun missie hopen de Chinezen de wereld hun ruimtevaartkennis te demonstreren. Begin 2019 heeft China een maanvoertuig (rover) op de achterkant van de maan gezet. Over een jaar of tien moeten daar ook taikonauten, Chinese ruimtevaarders, rondstappen. Het land werkt intussen hard aan een eigen ruimtelab dat over twee jaar in een baan om de aarde zou moeten draaien.

Prestigezaak

Sinds 2003, toen de Chinezen voor het eerst een bemande vlucht lanceerde, zijn grote stappen gezet. Maar de laatste poging van China om een Marsmissie (in samenwerking met Rusland) uit te voeren, mislukte in 2011. De nauwe militaire banden tussen de Nationale Ruimtevaart Bestuursorganisatie het leger en de geheimhouding daaromheen hebben de samenwerkingsmogelijkheden met de VS en de Europeanen beperkt.

De Chinese missie naar Mars is voor China een race om prestige met de Amerikanen, die ver op ze voorlopen. De eerste geslaagde missie naar Mars werd door Nasa uitgevoerd met de onbemande Mariner 4, een ruimtevaartuig met een spanwijdte van nog geen zeven meter. In november 1964 werd het gelanceerd en acht maanden later scheerde het langs de rode planeet.

Daarna volgde een lange reeks Amerikaanse successen. In 2008 onderzocht de Amerikaanse ruimtesonde Phoenix ijsmonsters van de planeet. Ook is mogelijk stromend water ontdekt tijdens de warmste maanden op Mars.

De Amerikanen sturen tussen 30 juli en 15 augustus een zeswielige ‘rover’ ter grootte van een auto met de naam Perseverance (volharding). Het voertuig met zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord, 23 camera’s en twee microfoons, wordt gezien als het neusje van de zalm en gaat onder meer steenmonsters verzamelen die naar de aarde kunnen worden teruggestuurd.

Tot dusver hebben de Verenigde Staten al acht keer met succes een ruimtevaartuig op Mars gezet. Daar opereren twee Nasa-landers, InSight en Curiosity. Zes andere ruimtevaartuigen verkennen de planeet vanuit de ruimte: drie Amerikaanse, twee Europese en één uit India.

De derde Marsmissie heet Amal (hoop in het Arabisch) en is gefinancierd door de Verenigde Arabische Emiraten in samenwerking met de universiteit van Boulder in Colorado. Japan lanceert Amal maandag. Het wordt de eerste interplanetaire missie van de Arabische wereld.

Uitgestelde missies

De reden dat deze weken liefst drie Marsexpedities beginnen is de gunstige stand van de planeet waardoor reistijd en brandstofverbruik worden geminimaliseerd. Zo’n venster om te lanceren doet zich eens in de 26 maanden voor. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en Rusland hadden missies gepland, maar die moesten worden uitgesteld vanwege het coronavirus.

Elk ruimtevaartuig moet meer dan 480 miljoen kilometer afleggen voordat het in februari 2021 Mars bereikt. Wetenschappers willen vooral weten hoe de planeet er miljarden jaren geleden uit heeft gezien, toen ze waterbronnen had en mogelijk kleine, ­onbekende levensvormen kende voor ze veranderde in de bevroren wereld die Mars nu is.

Meer over