Iedereen kan straks de gebreide wanten van Bernie Sanders aan

Goed nieuws voor wie op zoek is naar de beroemde wanten van de Amerikaanse senator Bernie Sanders: ze zijn er weer. De gebreide kledingstukken, die na de inauguratie van Joe Biden een wereldwijde culthit werden, worden binnenkort op grote schaal in een fabriek geproduceerd.

Florine Nesselaar
Een schooljuf breide de wanten voor Sanders in 2016. Beeld AFP
Een schooljuf breide de wanten voor Sanders in 2016.Beeld AFP

“Iedereen zal zijn wanten krijgen,” zegt Jen Ellis (42), de schooljuf die de wanten breide. Ellis kan niet in haar eentje aan de gigantische vraag voldoen. Daarom gaat ze in zee met een groot bedrijf om ten minste 18.000 paar wanten te maken.

De schooljuf leidde tot voor kort een rustig leven in Essex Junction in de staat Vermont. Tot de foto van Bernie Sanders in een dikke winterjas mét wanten bij Bidens beëdiging het internet overging. Al snel deden memes met een gefotoshopte Sanders de ronde.

Ellis kreeg duizenden e-mails van mensen die de wanten, gemaakt van oude wollen truien en gerecyclede plastic flessen, maar wat graag willen hebben. Maar ze breit geen wanten meer voor de commerciële verkoop. ‘Ik ben zeer vereerd dat Bernie ze droeg op de dag van de inauguratie,’ twitterde ze. ‘Helaas zijn er geen handschoenen meer te koop.’

Maar vanwege de grote vraag gaat Ellis nu in zee met de Vermont Teddy Bear Company, een van de grootste knuffelbeerproducenten van de VS, om een wantenlijn te produceren. “Ik ben zo blij, want in mijn eentje kan ik geen 18.000 paar wanten maken,” liet ze weten. Een deel van de opbrengst gaat naar Make-A-Wish Vermont.

Ellis maakte de wanten in 2016 voor Sanders, nadat hij de strijd om het Democratische presidentskandidaatschap van Hillary Clinton had verloren. Ze gaf het paar mee aan de schoondochter van Sanders, eigenaar van de peuterspeelzaal waar Ellis’ dochter naartoe ging. “Ik breide wanten voor alle kleuterleidsters en besloot een extra paar te maken voor Bernie,” zegt de schooljuf tegen NBC News. “Ik deed er een briefje in met de tekst: ‘Ik steun je en hoop dat je je opnieuw kandidaat stelt’.”

Meer over