PlusAchtergrond

Huurmoordenaar Giovanni Brusca verlaat gevangenis: ‘Het zwijn is vrijgelaten’

Na 25 jaar liep huurmoordenaar Giovanni Brusca als vrij man de gevangenis in Rome uit. Ruim 200 moorden heeft hij op zijn geweten, maar hij ontrafelde ook veel maffiageheimen. Italië is verdeeld over zijn vrijlating. ‘Hij heeft nooit sorry gezegd’.

Angelo van Schaik
'Mensenslachter' Giovanni Brusca werd op 21 mei 1996 gearresteerd in Palermo. Beeld Tony Gentile/Reuters
'Mensenslachter' Giovanni Brusca werd op 21 mei 1996 gearresteerd in Palermo.Beeld Tony Gentile/Reuters

Rosaria Schifani kan het nauwelijks geloven. “Hebben ze werkelijk u verru, het zwijn, vrijgelaten?” Ze is de weduwe van Vito Schifani, een van de politieagenten die op 23 mei 1992 samen met onderzoeksrechter Giovanni Falcone werden vermoord. De bomaanslag die de snelweg bij het stadje Capaci, halverwege het vliegveld en de stad Palermo, openreet was het werk van Brusca. “Welke overheid laat acht dagen na de herdenking van de aanslag op Falcone de aanslagpleger vrij?” aldus Schifani in de Corriere della Sera.

In de beroemde emotionele speech die de weduwe hield tijdens de begrafenis van haar man in de kathedraal van Palermo, zegt ze maffiosi te kunnen vergeven als ze op hun knieën hun excuses aanbieden, “maar Brusca heeft nooit sorry gezegd”.

Haar verbijstering deelt ze met veel Italianen. Politici van links tot rechts hebben hun afschuw uitgesproken over de vrijlating, afgelopen maandag, van Giovanni Brusca. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zegt verbitterd te zijn over de gang van zaken. “Dit is niet het recht dat Italië verdient.” Leider van de centrumlinkse Partito Democratico heeft het over een stomp in de maag.

Baas der bazen

U scannacristiani (de mensenslachter) was verantwoordelijk voor zowel de aanslag op onderzoeksrechter Giovanni Falcone in mei 1992 als die op Falcones collega Paolo Borsellino zes weken later. De twee moesten dood, omdat ze tijdens het ‘Maxiproces’ talloze maffiosi achter de tralies kregen. Met hun onvermoeibare graafwerk brachten Falcone en Borsellino eind jaren 80 de maffia een gevoelige slag toe en haalden ze zich de woede van de baas der bazen, Totò Riina, op hun hals.

Behalve bomaanslagen voerde Brusca ook talloze moorden uit voor zijn baas. De maffiamoordenaar is de tel kwijt hoeveel het er precies waren. Zijn gruwelijkste kan hij zich nog wel herinneren, de moord op de 14-jarige Giuseppe di Matteo. Giuseppes vader Santino was een spijtoptant en moest gestraft worden. Nadat Brusca de jongen had gewurgd, loste hij het lichaam op in een vat met zuur.

In 2001, vijf jaar na zijn arrestatie, besluit Giovanni Brusca te gaan praten met de Italiaanse justitie. In een lange reeks verklaringen legt hij een deel van de organisatie van Cosa Nostra bloot en vertelt hij over de samenwerking met bepaalde politici. Op basis van verklaringen van Brusca wordt Silvio Berlusconi’s rechterhand Marcello Dell’Utri veroordeeld voor samenwerking met de maffia. Deze samenwerking is de reden waarom Giovanni Brusca nu weer op vrije voeten is.

Sterk signaal

“Op persoonlijk vlak is het pijnlijk,” zegt Maria Falcone, zus van de vermoorde onderzoeksrechter in een reactie. “Maar dit is de wet die mijn broer graag wilde en dus moet die gerespecteerd worden.”

Van eenzelfde strekking zijn de woorden van Falcones voormalige collega en opvolger als onderzoeksrechter in Palermo, Piero Grasso. ‘In het geval van Brusca heeft de staat drie keer gewonnen,’ schrijft hij in een lange Facebookpost. ‘De eerste keer in 1996 met zijn arrestatie, in 2001 toen ze hem overtuigden te gaan praten en nu door zich aan de afspraken te houden.’ De voormalige onderzoeksrechter noemt de vrijlating van Brusca een sterk signaal naar gevangen maffiosi. ‘Als je niet samenwerkt, zie je die vrijheid nooit.’

Meer over