Hulp Rutte is de laatste strohalm voor May

Met nog 78 dagen te gaan tot het Britse vertrek uit de EU tracht premier May met de moed der wanhoop een harde breuk, zonder deal, af te wenden. Of premier Rutte haar kan helpen, is zeer de vraag.

Bas Soetenhorst
Parlementsvoorzitter Bercow legt uit waarom hij een voor premier May ongunstig amendement in stemming brengt.  Beeld AFP
Parlementsvoorzitter Bercow legt uit waarom hij een voor premier May ongunstig amendement in stemming brengt.Beeld AFP

Premier Mark Rutte is betrokken bij laatste pogingen vanuit de Europese Unie om het wegstemmen van de brexitdeal door het Britse Lagerhuis dinsdag te voorkomen. Rutte probeert met onder andere Frankrijk en Duitsland ‘mijn Britse collega te helpen om een succesvolle uitslag van de stemming’ te bewerkstelligen, zei hij gisteravond na een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe in Rotterdam.

Volgens de Süddeutsche Zeitung werken de voorzitters van de Europese Raad (Donald Tusk) en de Europese Commissie (Jean-Claude Juncker) aan een brief aan premier Theresa May die haar zou moeten helpen een nederlaag te voorkomen. De kans dat dat lukt is vooralsnog zeer klein. In het parlement in Londen hebben zowel voor- als tegenstanders van de brexit grote bezwaren tegen de deal. De Europese leiders zijn slechts bereid tot verduidelijking van de afspraken, niet tot nadere concessies.

Woensdag liep May tegen een nieuwe vernedering aan in het Lagerhuis, dat afdwong dat ze na het wegstemmen van de brexitdeal binnen drie dagen een ander akkoord met Brussel moet voorleggen. Dat doorkruist Mays strategie om de keuze te beperken tot haar deal of geen deal over de betrekkingen met de EU na het Britse vertrek op 29 maart.

Toenadering

Ondertussen tekent zich een toenadering af tussen de Labouroppositie en opstandige Conservatieve parlementariërs die voorstander zijn van een ‘zachte brexit’, waarbij het Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft uitmaken van de douane unie en de interne markt van de EU.

Het Lagerhuis begon woensdag opnieuw een reeks debatten in aanloop naar de stemming van dinsdag. Een eerdere stemmingsronde in december stelde May op het laatste moment uit, in de wetenschap dat ze die zou verliezen.

Wat er gebeurt als het parlement het akkoord alsnog wegstemt, is onbekend. Tot de mogelijkheden behoren vervroegde verkiezingen, een nieuw referendum, uitstel van het vertrek uit de EU, een nieuwe stemming over een meer of minder gewijzigde brexitdeal of een no deal.

Conservatieve parlementsleden die gisteren met de oppositie via een amendement afdwongen dat May na het wegstemmen van haar deal snel met een alternatief moet komen, zeiden te willen voorkomen dat de regering moeilijke besluiten voor zich uit blijft schuiven.

Parlementsvoorzitter

Dat het amendement alleen al in stemming kwam, was omstreden. Parlementsvoorzitter John Bercow negeerde het advies van zijn griffiemedewerkers, die stelden dat het reglement geen ruimte gaf voor de stemming. In de ogen van Conservatieve brexiteers bewijst dit dat Bercow als Speaker heimelijk optrekt met tegenstanders van een Brits vertrek uit de EU. “Hij zal wel heel blij met zichzelf zijn,” schampert een anonieme regeringsbron vandaag in The Times. Een ander anoniem regeringslid maakt hem in de krant uit voor een vooringenomen ‘f***wit’, een scheldnaam voor domoor.

Bercow reageerde woensdag laconiek. “Ik ben niet de regering aan het dwarsbomen. Ik kom op voor de rechten van het Lagerhuis,” aldus Bercow. “Ik ben niet aangesteld als cheerleader van de uitvoerende macht.”

Meer over