Hoge stand Seine dreigt delen Parijs onder water te zetten

In Parijs is door de autoriteiten een waarschuwing uitgevaardigd voor overstromingen. De waterstand van de Seine is gestegen tot vier meter, waardoor de rivier op meerdere plekken uit zijn oevers is getreden.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

De stad en de omliggende gebieden zijn de afgelopen dagen opgeschrikt door veel neerslag. Veel paden en looproutes langs de Seine zijn inmiddels afgesloten omdat ze onder water staan. Ook Île aux Cygnes (Zwaneneiland), een eilandje in de rivier, is afgesloten vanwege hoogwater.

Verwacht wordt dat het waterpeil de komende dagen nog verder zal stijgen. Bewoners wordt opgeroepen om goed op te letten, omdat dat soms onverwacht snel kan gaan.

Afgelopen jaren vaker hoog water

De afgelopen jaren was het vaker raak. In 2016 steeg het waterpeil tot 6,10 meter. De Seine bereikte in 2018 een hoogte van 5,80 meter. Zo’n 1500 mensen werden toen uit hun huizen in Parijs en omstreken geëvacueerd.

Het record stamt uit 1919, toen de rivier tot een hoogte van 8,62 meter steeg.

Ook andere delen van Frankrijk werden de afgelopen tijd getroffen door wateroverlast vanwege hevige neerslag. In Noord-Frankrijk verdronk een 70-jarige man zondag door een overstroming en in het zuiden was grote schade en waren wegen afgesloten door het vele water.

Meer over