PlusAchtergrond

Hoe één skireisje een heel dorp in quarantaine stortte

Een inwoonster van het Vlaamse dorp Edegem maakte een ‘onschuldige skireis’ in de kerstvakantie en liep de Britse coronavariant op. Ze besmette haar dochter en die ging naar school. Gevolg: vijfduizend mensen in quarantaine.

Jeffrey Dujardin
Leerlingen van de school in Edegem komen voor een coronatest. Beeld BELGA
Leerlingen van de school in Edegem komen voor een coronatest.Beeld BELGA

“Als iedereen zich aan de regels had gehouden, hadden we dit kunnen vermijden,” is de pijnlijke conclusie van de burgemeester van Edegem, iets ten zuiden van Antwerpen.

In België geldt een negatief reisadvies voor alle skigebieden en reizen wordt ‘ten zeerste’ afgeraden. Toch besloten veel Vlamingen op de latten te gaan staan in de kerstvakantie. Zo ook een moeder uit Edegem, die op 19 december haar koffers pakte en richting de Zwitserse Alpen trok. De vrouw is gescheiden, haar dochter zou een week bij haar vader blijven, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Britse variant

Voor alle reizigers die terugkeren uit een rode zone zijn de regels duidelijk: minstens zeven dagen in quarantaine en twee tests laten doen. Die eis negeert de moeder: op 27 december mag haar dochter al opnieuw bij haar verblijven. De dag erna laat de vrouw zich voor de eerste keer testen; die test blijkt later negatief. Het weekend daarop laat de vrouw zich opnieuw testen. Die test zal positief blijken, maar nog voor ze het resultaat heeft, keert de dochter terug naar haar vader.

Wanneer het kind na de vakantie weer naar basisschool Olfa Elsdonk in Edegem gaat – de scholen zijn open in Vlaanderen – lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Tot ze woensdagavond lichte symptomen krijgt. Of de moeder toen al wist dat ze positief was getest, is niet duidelijk. In elk geval laten de vader, zijn dochter en de rest van zijn gezin zich donderdag testen. De dag erop krijgen ze te horen dat de test positief is. Nog eens drie dagen later krijgen ze de duidelijke boodschap van twee medici – een huisarts en een microbioloog van het UZ Antwerpen: verleng jullie quarantaine, dit zou wel­­eens de Britse variant van het virus kunnen zijn.

Verpletterend

Maar het was te laat. De dochter had tijdens die tweeënhalve dag school al een ander meisje besmet. Die leerlinge besmette op haar beurt haar moeder, die werkt als leerkracht op de Sint-Jozefschool in het nabijgelegen Kontich. Het ging inderdaad over de bijzonder besmettelijke Britse variant. Beide scholen namen geen risico en besloten dit weekend een week dicht te gaan. Meer dan vijfduizend mensen – leerlingen, leerkrachten en hun gezinsleden – kregen de opdracht zeven dagen in quarantaine te gaan, tweeduizend van hen moeten een test ondergaan.

550 leerlingen en nog eens meer dan vijftig personeelsleden van de school in Edegem kregen maandagmiddag al een wattenstaafje in de neus. In Kontich gaat het om 1450 leerlingen en ongeveer 250 volwassenen; zij zijn gisteren getest. Ook hier betekent een eventuele negatieve test niet dat ze uit quarantaine mogen – dat kan pas als de tweede test ook negatief is.

Koen Metsu, burgemeester van Edegem: “Het gaat over een verpletterende verantwoordelijkheid die nu nog eens wordt onderstreept. Maar we hebben beloofd dat we mensen geen schuldgevoel gaan geven.”

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De burgemeester zit zelf in quarantaine, omdat zijn twee kinderen van 6 en 10 jaar naar de basisschool in Edegem gaan. “Hopelijk zijn we er op tijd bij. Het aantal besmettingen in onze gemeente lijkt voorlopig niet opvallend gestegen. Maar die cijfers gaan de komende week niet dalen, vrees ik. Voorlopig zijn er nog niet meer dan die twee besmettingen vastgesteld op de school. Of we de inwoners extra gaan controleren op het uitzitten van de quarantaine? We letten extra op en stellen de regels nog eens heel duidelijk. Maar het is niet zo dat de politie aan elke deur gaat aanbellen.”

Gisterochtend besliste het gemeentebestuur wel om alle activiteiten van jeugdverenigingen en sportclubs en alle lessen aan de universiteit voor een week stop te zetten.

Schadevergoeding

Bart Seldeslachts, de burgemeester van Kontich, kreeg in de gemeenteraad toestemming om extra controles uit te voeren op het naleven van de thuisisolatie. “Als we de gegevens hebben van de mensen die in quarantaine moeten, kunnen we hen in eerste instantie bewustmaken van het belang van het naleven van de regels. Duiken er problemen op, dan kunnen we de politie inschakelen en overgaan tot sancties.”

Kunnen de gezinnen die in quarantaine moeten een schadevergoeding eisen van moeder die ging skiën? “Een moeilijk traject,” zegt advocaat Lukas De Graeve, gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. “Als je een schadevergoeding eist, moeten drie elementen bewezen worden: fout, schade en oorzakelijk verband. Het niet volgen van de regels zou een fout kunnen zijn, maar hoe bewijs je dat zij gezorgd heeft voor al die besmettingen? Als hier een zaak van zou komen, vermoed ik dat de vrouw uit Edegem zou winnen, omdat dit soort zaken nu eenmaal erg moeilijk te bewijzen zijn.”

Meer over