Het Witte Huis roemt ‘het einde van coronapandemie’, ondanks piek in coronabesmettingen

Het Witte Huis heeft ‘het einde van de coronaviruspandemie’ opgenomen in een lijst met wetenschappelijke en technologische prestaties van de Trump-regering, ondanks dat bijna een half miljoen Amerikanen de afgelopen week positief testten op Covid-19.

Marcia Nieuwenhuis
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het beëindigen van de pandemie is opgenomen in een document van het Witte Huis over de wetenschappelijke en technologische prestaties van de regering in de afgelopen vier jaar. ‘Hoogtepunten zijn onder meer: ​​HET EINDE VAN DE COVID-19 PANDEMIE’, zo luidt het persbericht dat in kapitalen naar verslaggevers werd gestuurd, beschrijft CNN.

“Vanaf het begin van de Covid-19-pandemie heeft de regering doortastende maatregelen genomen om wetenschappers en gezondheidswerkers in de academische wereld, de industrie en de overheid te betrekken bij het begrijpen, behandelen en verslaan van de ziekte.”

Piek in besmettingen

Het persbericht komt terwijl het land het grootste aantal dagelijkse gevallen meldt dat tot nu toe is gezien. Het zevendaagse gemiddelde van dagelijkse nieuwe gevallen bereikte zondag een recordhoogte van 68.767, volgens gegevens van de Johns Hopkins University. Het vorige record van 67.293 werd op 22 juli behaald.

De week werd gekenmerkt door de twee dagrecords van nieuwe gevallen sinds de pandemie uitbrak. Meer dan 83.000 nieuwe gevallen werden zowel vrijdag als zaterdag gemeld en het zevendaagse gemiddelde van nieuwe Covid-19-gevallen is de afgelopen week met 23 procent gestegen, volgens gegevens van Johns Hopkins. Volgens het Covid Tracking Project is het zevendaagse gemiddelde van nieuwe uitgevoerde tests de afgelopen week slechts 2,87 procent gestegen.

Eigen gelederen

Donald Trump heeft herhaaldelijk - ten onrechte - de schuld gegeven aan de toename van het aantal gevallen door een toename van het aantal tests. Ook binnen zijn eigen gelederen doen zich nieuwe gevallen voor. Ten minste vijf assistenten van vice-president Mike Pence, waaronder zijn stafchef, Marc Short, testten de afgelopen dagen positief op coronavirus, vertelden bronnen aan CNN.

Toen haar werd gevraagd om commentaar op het feit dat ‘het beëindigen van de pandemie’ onder de prestaties van de regering voor de eerste termijn valt, wees de woordvoerster van het kantoor Kristina Baum op het volledige rapport. “Het geweldige werk dat de Trump-regering doet om een ​​einde te maken aan de pandemie, heeft de hoogste prioriteit en verdient aandacht,” zei ze in een e-mail.

Het interne rapport dat het persbericht beschreef, zei niet dat de Covid-19-pandemie voorbij is. Het prees alleen de verschillende acties van de regering om het te bestrijden. “Sinds het begin van de pandemie heeft de regering verschillende acties ondernomen om wetenschappers in de academische wereld, de industrie en de overheid te betrekken bij het begrijpen en verslaan van deze ziekte,” aldus het rapport.

Meer over