Plus

Haven Liverpool verdwijnt van erfgoedlijst Unesco na ‘onomkeerbaar verlies’

Het belang en de architectonische schoonheid van het (oude) havengebied bezorgde Liverpool in 2004 een plaats op de werelderfgoedlijst van Unesco. Onder meer de aangekondigde bouw van een voetbalstadion zorgt er nu voor dat de stad die status weer kwijtraakt.

David van der Heeden
null Beeld Universal Images Group via Getty
Beeld Universal Images Group via Getty

De VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur kwam gisteren tot dat besluit tijdens een vergadering in China. Unesco spreekt van een ‘onomkeerbaar verlies’: vooral de Victoriaanse dokken aan de waterkant van de Britse stad worden volgens de organisatie zwaar ‘beschadigd’.

Daarbij draait het niet alleen om de bouw van het Everton-stadion. De herontwikkelingsplannen van de haven in zijn geheel zinnen Unesco niet. ‘De uitzonderlijke universele waarde is vernietigd. Er is een aanzienlijk verlies aan authenticiteit en integriteit,’ klinkt het ter onderbouwing van het besluit.

De nieuwbouwplannen van Everton kosten rond de 500 miljoen pond, zo’n 570 miljoen euro. Het stadsbestuur ging in februari akkoord met de realisatie van het stadion. In maart gaf ook de Britse overheid, na bestudering van de plannen, het jawoord.

Arabische oryx

De stad is pas het derde ‘monument’ ooit dat van de erfgoedlijst wordt gehaald. In 2007 werd het leefgebied van de Arabische oryx – een soort antilope – geschrapt omdat Oman de habitat met 90 procent wilde verkleinen. Twee jaar later verloor de Elbevallei zijn status vanwege de bouw van een brug in het Duitse Dresden.

De cultuurorganisatie beschouwde Liverpool – de vertrekhaven van miljoenen Ierse en Britse migranten, maar ook van Afrikaanse slaven – als ‘onderscheidend en uniek’. Ook de rijke muzikale geschiedenis van de stad, waar onder meer The Beatles het levenslicht zagen, speelde een rol in de toevoeging aan de erfgoedlijst.

Burgemeester Joanne Anderson zegt ‘teleurgesteld’ en ‘ontgoocheld’ te zijn over het VN-besluit. Ze overweegt in beroep te gaan. “Ons werelderfgoed is nog nooit in betere staat geweest. Het heeft baat gehad bij honderden miljoenen ponden aan investeringen.”

Meer over