Steven Anderson in 2016

Plus

Haatprediker Steven Anderson veroordeelt elke andersdenkende

Steven Anderson in 2016Beeld anp

De boodschap van Steven Anderson roept een enorme afkeer op bij politici, joodse organisaties en lhbti-belangengroepen. Wie is deze haatprediker, die in meerdere landen niet welkom is?

Tom Kieft

Predikant Steven Anderson (37) roept vaker weerstand op, net als nu in Zweden, Ierland en Nederland protest klinkt tegen religieuze bijeenkomsten die hij aankondigt.

De Amerikaan, die pleitte voor de executie van lhbti's, homoseksuelen pedofielen noemt, en de Holocaust ontkent, is de afgelopen jaren al door vijf landen geweerd of uitgezet.

Opmerkelijk is dat Jamaica, dat bekendstaat als een zeer homofoob land, hem vorig jaar na protesten ook weigerde. Andersons uitlatingen pasten volgens het ministerie van Nationale Veiligheid 'niet binnen het huidige klimaat'.

Bijbel centraal
Anderson groeide op in Sacramento (Californië) en trouwde op zijn twintigste met de Hongaarse Zsuzsanna Tóth (40), met wie hij tien kinderen heeft. Hij richtte in 2005 de onafhankelijke Faithful World Baptist Church op in Arizona. Zijn gebrek aan universitaire of bijbelse opleiding noemt hij geen belemmering voor zijn werk.

'De Bijbel maakt duidelijk dat de kerk het hart en de sluitsteen is van de waarheid, niet een school,' valt te lezen op zijn site. Naar eigen zeggen kent hij 140 hoofdstukken van de bijbel uit het hoofd, waaronder de helft van het Nieuwe Testament.

De religieuze boodschap van Anderson is niet een van vergiffenis, maar van haat en verdoemenis voor ieder die iets anders gelooft dan hij.

Tijdens zijn kerkdiensten, die hij plaatst op zijn Youtubekanaal met meer 100.000 volgers, preekt hij vanachter, of zelfs staand op zijn spreekgestoelte, over al wat God volgens hem verbiedt. Met homoseksualiteit ('een kanker die zich verspreidt in de samenleving') als belangrijkste doelwit.

Barack Obama
Anderson haalde het Amerikaanse nationale nieuws in 2009, nadat een lid van zijn kerk met een machinegeweer en een pistool naar een bijeenkomst van de toenmalige president Barack Obama wilde gaan. Hij bleek een dag eerder een dienst te hebben bijgewoond waarin Anderson aan de hand van de bijbel uitlegde waarom God, en dus hijzelf, een hekel had aan de president.

In een interview daarover zei Anderson dat hij iemand die Obama zou doden niet zou veroordelen. "Ik zeg niet dat je het moet doen, maar het zou diegene geen moordenaar maken," zei hij. Toen radiopresentator Michelangelo Signorile aan het einde van het interview aangaf homoseksueel te zijn, reageerde Anderson: "Als je dat bent, hoop ik dat je hersenkanker krijgt en sterft als Ted Kennedy." Daarna hing hij op.

Berucht is ook zijn reactie op de aanslag in 2016 op een homoclub in de stad Orlando in Florida, die 49 mensen het leven kostte. De aanslag juichte hij toe omdat die volgens hem de wereld had 'verlost van pedoseksuelen'. Toen hij dat jaar naar het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika wilde komen om te preken werd een visum door beide landen geweigerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Voorstander slavernij
In Botswana was hij aanvankelijk wel welkom. Maar na een interview waarin hij de overheid aanmoedigde de lhbti-gemeenschap in het land uit te moorden en voorstander van de slavernij zei te zijn, werd hij uitgezet naar de Verenigde Staten. In 2017 werd hem de toegang tot Canada geweigerd.

In de video waarin hij aankondigt naar Nederland, Ierland en Zweden te komen om zijn evangelie te verkondigen, zegt hij hier grote aanhang te hebben. In alle drie landen zijn petities tegen zijn komst opgezet, maar vooralsnog wordt hij niet geweigerd.

Anderson wil op 23 mei in Amsterdam spreken. De locatie is nog niet bekend.

Lees ook: Halsema: 'Komst van prediker Anderson is zeer onwenselijk' en COC: minister moet komst haatprediker tegenhouden

Meer over