‘Haatprediker’ ook niet welkom in Ierland

De Amerikaanse prediker Steven Anderson mag ook Ierland niet in. Minister van Justitie Charlie Flanagan heeft zondag, zo melden Ierse media, een ongewenstverklaring getekend die per direct ingaat.

ANP/Het Parool
De Amerikaanse prediker Steven Anderson. Beeld AFP
De Amerikaanse prediker Steven Anderson.Beeld AFP

Anderson vindt onder meer dat homo’s moeten worden geëxecuteerd. Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, maakte Anderson de slachtoffers uit voor ‘pedofielen’ en vond hij het jammer dat er niet meer doden waren gevallen. Hij is ook een Holocaust-ontkenner en heeft zich meermaals antisemitisch uitgelaten.

Het is de eerste keer dat een Ierse minister gebruikmaakt van een ongewenstverklaring, een middel dat sinds 1999 in het land bestaat. Anderson wilde op 26 mei in Dublin spreken. Een digitale petitie tegen zijn komst is 14.000 keer ondertekend.

Nederland

De radicale christelijke ‘haatprediker’ wilde voor zijn Europese tour ook naar Nederland komen, maar daar heeft staatssecretaris Mark Harbers laatst een stokje voor gestoken. Kamerleden, Amsterdamse gemeenteraadsleden, het COC en CIDI hadden zich eerder al uitgesproken tegen de komst van Anderson.

Ook burgemeester Femke Halsema was niet gecharmeerd van een bezoek van de Amerikaanse prediker. Ze noemde het ‘zeer onwenselijk’ dat deze man op 23 mei de stad zou bezoeken. ‘Zijn uitspraken zijn kwetsend en een aanval op de vrijheid van de lhbti-gemeenschap,’ aldus de burgemeester destijds in een verklaring.

Meer over