Grote groep migranten vermist voor kust Libië

Zeker 150 Afrikaanse migranten zijn gisteren tijdens hun tocht naar Europa verdronken in de Middellandse Zee. Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen.

David van Unen
Overlevenden zitten aan de kust te wachten, 100 kilometer ten oosten van Tripoli. Beeld AP
Overlevenden zitten aan de kust te wachten, 100 kilometer ten oosten van Tripoli.Beeld AP

Volgens de marine van Libië ging het mis op ongeveer 120 kilometer ten oosten van hoofdstad Tripoli. Door een nog onbekende oorzaak kapseisden twee houten boten met aan boord zo’n 250 tot 300 vluchtelingen.

Met behulp van lokale vissers wist de Libische kustwacht ongeveer 140 opvarenden levend aan wal te brengen. Dat waren vooral Somaliërs, Eritreeërs en Ethiopiërs. De kans dat er nog vluchtelingen levend terug­gevonden worden is volgens Libië ­nihil. Er is sinds gisteren pas één ­lichaam geborgen.

De schipbreuk is de dodelijkste van 2019 tot nu toe. In januari kwamen 117 mensen om het leven voor de kust van Libië, in mei verdronken 65 migranten bij Tunesië.

Vluchtelingencommissaris Filippo Grandi vam de Verenigde Naties heeft Europese landen opgeroepen om reddingsoperaties in de Middellandse Zee te hervatten, of particuliere partijen weer toestemming te geven uit te varen.

De rechtse regering van Italië, het land waar de gisteren gezonken boten waarschijnlijk naar onderweg waren, houdt hulpschepen juist op afstand van de eigen havens. Wanneer een schip toch aanlegt, worden bemanningsleden gearresteerd of beboet. Het verwijt van Rome is dat ngo’s mensensmokkel in de hand werken.

Om die reden is hulporganisatie Artsen zonder Grenzen maandenlang niet uitgevaren. Deze week is het reddingswerk hervat. “De schipbreuk laat nog maar eens zien wat voor hoge prijs er kleeft aan de situatie op de Middellandse Zee en in Libië.”

Libië is een belangrijk vertrekpunt voor Afrikanen die de Middellandse Zee over willen steken. Sinds dictator Muammar Kadhafi in 2011 werd afgezet is het toezicht dat de overheid op havens houdt beperkt.

Door de chaotische situatie in het land vallen vluchtelingen regelmatig ten prooi aan gewapende groeperingen of mensenhandelaren. Er zijn weliswaar detentiecentra, maar die liggen vaak maar op een steenworp afstand van frontlinies waar regeringstroepen en rebellen elkaar naar het leven staan. Meer dan eens zijn kampen onder vuur genomen door milities. Begin deze maand vielen meer dan vijftig doden bij een bombardement op een kamp in de buurt van Tripoli.

Meer over