PlusAchtergrond

Groep Rohingya zat halfjaar op zee

Een groep van driehonderd Rohingya in Atjeh zegt een halfjaar in een houten boot te hebben rondgedobberd.

Linde Leppink
De opvarenden werden ’s nachts door vissers gevonden. Beeld AP
De opvarenden werden ’s nachts door vissers gevonden.Beeld AP

Op elkaar gepakt zit de groep Rohingya onder een rieten overdekking. Het is donker buiten en terwijl ze wachten op instructies, proberen sommigen wat te slapen. Hun bezittingen zijn gepakt in plastic zakken, zo is te zien op beelden van Sky News die net na de aankomst in de Indonesische provincie Atjeh zijn gemaakt. De houten boot van de vluchtelingen werd maandag na middernacht gesignaleerd door lokale vissers, waarna de groep aan land werd gebracht. Naar eigen zeggen zijn de bijna driehonderd Rohingya, onder wie veertien kinderen, ruim een half jaar op zee geweest.

De groep is mogelijk vertrokken uit een vluchtelingenkamp in Bangladesh, laat Chris Lewa aan lokale media weten. Zij houdt voor mensenrechtenorganisatie The Arakan Project de situatie van de Rohingya in de gaten. Volgens Lewa was de groep oorspronkelijk onderweg naar Maleisië, maar door het coronavirus werden de opvarenden door zowel de Maleisische als de Thaise autoriteiten geweigerd. Daarna heeft de groep zeven maanden op zee doorgebracht. Hoe ze dat deden, is nog onbekend. Tijdens de tocht zijn naar schatting meer dan dertig mensen overleden.

Grenzen open

In 2015 vluchtten de Rohingya, die vreesden voor hun leven in Myanmar, massaal over zee naar omliggende landen. Toen duizenden Rohingya de kust van Maleisië, Thailand en Indonesië bereikten, lieten die landen weten geen vluchtelingen meer te willen opvangen. Op dat moment zaten er na schatting nog zo’n achtduizend Rohingya op de wateren van Zuidoost-Azië. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, spoorde de landen aan om hun grenzen open te zetten voor de bootvluchtelingen. De uittocht duurt tot op de dag van vandaag.

Geweldsgolf

De Rohingya zijn afkomstig uit het overwegend boeddhistische Myanmar, waar de islamitische groep een minderheid vormt die kampt met geweld en onderdrukking. Bij een geweldsgolf enkele jaren terug kwamen duizenden mensen om en vluchtten 700.000 Rohingya naar buurland Bangladesh. Inmiddels staan meer dan 860.000 Rohingyavluchtelingen in Bangladesh geregistreerd. Eerder dit jaar droeg het internationaal gerechtshof in Den Haag Myanmar op maatregelen te nemen om hen te beschermen tegen genocide.

Dit is niet de eerste keer dit jaar dat een groep Rohingya Indonesië probeert te bereiken. Eind juni werd een gammele boot met meer dan honderd opvarenden voor de kust gered. De Indonesische autoriteiten hadden eerst gedreigd de boot terug te sturen.

Meer over