PlusNieuws

Griekse premier waarschuwt: bosbranden laaien verder op

De bosbranden die Griekenland teisteren laaien verder op. Premier Kyriakos Mitsotakis waarschuwt dat het ergste nog moet komen, nu de wind aantrekt.

Thijs Kettenis
Voorzorgsmaatregelen in Ippokratios Politia, een dorp nabij Athene.  Ten noorden van de hoofdstad woedden vrijdag 95 branden. Beeld AP
Voorzorgsmaatregelen in Ippokratios Politia, een dorp nabij Athene. Ten noorden van de hoofdstad woedden vrijdag 95 branden.Beeld AP

Athene werd vrijdag wakker onder een dikke laag rook. Ten noorden van de Griekse hoofdstad woedden 95 branden. Donderdagavond sloegen ze over de belangrijke snelweg E75, die de stad door midden snijdt. Daardoor wordt dichterbevolkt gebied bedreigd. Meer dan tienduizend mensen kregen via hun telefoon bericht dat ze per direct een veilige plek moesten opzoeken. Ook een vluchtelingenkamp werd ontruimd. De snelweg van en naar Thessaloniki werd afgesloten.

Ook elders in het land is de situatie zeer ernstig. Een groot deel van het noordwesten van Evia, niet ver van Athene en na Kreta het grootste eiland van het land, staat in lichterlaaie. Honderden inwoners en toeristen renden voor hun leven om vanaf het strand geëvacueerd te worden. De kustwacht bracht meer dan zeshonderd mensen in veiligheid, onder meer met inzet van vracht- en toeristenboten. Ook hotels en een camping werden ontruimd.

32 dorpen geëvacueerd

Op het schiereiland Peloponnesos zijn meerdere brandhaarden. Rondom Olympia, waar vanaf 776 voor Christus meer dan duizend jaar de Olympische Spelen plaatsvonden, moesten 32 dorpen worden geëvacueerd. De historische opgraving kon worden gered. In totaal woedden vrijdag in Griekenland zo’n 150 branden, waarvan er 99 donderdag uitbraken.

Meer dan duizend brandweerlieden proberen, samen met het leger en vrijwilligers, de branden te bedwingen. Roemenië, Cyprus, Zweden, Zwitserland en Frankrijk leveren manschappen, blusvliegtuigen en ander materieel. Ook Israel heeft bijstand aangeboden. Maar premier Mitsotakis bereidde de Grieken er donderdagavond in een televisietoespraak al op voor dat het ergste nog moet komen. Een aantrekkende wind (tot windkracht 5-6) bracht vrijdag wat broodnodige verkoeling, maar zorgt er ook voor dat vlammen zich makkelijk kunnen verspreiden in de kurkdroge bossen.

Waakzaam maar kalm

Wel blijft de temperatuur voor het eerst sinds lange tijd in grote delen van Griekenland onder de 40 graden. Een lichtpuntje is verder dat er vooralsnog geen slachtoffers te betreuren zijn. Wel zijn enkele brandweerlieden en bewoners met brandwonden en ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis.

Mitsotakis riep de Grieken op waakzaam te zijn, maar ook kalm te blijven. Iedereen, ook toeristen, ontving donderdagavond een alarmbericht op zijn telefoon, waarin werd gewaarschuwd voor extreem gevaar door de bosbranden en niet noodzakelijke reizen worden ontraden.

In Athene hapert intussen de stroomvoorziening, met tot nu toe vooral korte onderbrekingen. De netbeheerder kondigde een plan aan om wijken bij toerbeurt af te schakelen, om te voorkomen dat het hele netwerk tegelijk uitvalt.

Meer over