Nieuws

Global Terrorism Index: rechtse terreur is bezig aan een opmars

Voor het vijfde jaar op rij zijn vorig jaar minder mensen om het leven gekomen bij geweldsincidenten met een terroristisch motief. De invloed van IS is tanende, die van extreemrechts neemt juist toe.

David van Unen
Terwijl het aantal doden door terroristische geweldsincidenten al jaren afneemt, wordt het aandeel van extreemrechts juist steeds groter.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Terwijl het aantal doden door terroristische geweldsincidenten al jaren afneemt, wordt het aandeel van extreemrechts juist steeds groter.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Tien jaar geleden werd één aanslag gepleegd uit rechts-extremistische overtuiging. In 2019 waren het er ­wereldwijd 49, noteert de ngo Visions of Humanity in de jaarlijks terugkerende Global Terrorism Index (GTI). Ten opzichte van 2014 was een toename van rechts-extremistisch geweld te zien van 250 procent. Het aantal dodelijk slachtoffers steeg in dat tijds­bestek met 709 procent.

Een groot deel van die stijging komt op het geweten van de Australiër Brenton Tarrant, die in februari 2019 51 moskeegangers doodschoot, meer dan de helft van de 89 slachtoffers van extreemrechts geweld vorig jaar. Los van Tarrants moordpartij in Nieuw-Zeeland zijn er nu al vijf jaar op rij minstens 35 extreemrechtse incidenten per jaar geweest.

De publieke opinie ten opzichte van politiek geweld verschuift ondertussen. Tijdens de Amerikaanse verkiezingen – het meeste extreemrechtse geweld gebeurt in de VS – gaf in een enquête 40 procent van de ondervraagden aan het in sommige gevallen verdedigbaar te vinden. Bij de tussentijdse verkiezingen van 2018 was dat nog minder dan 10 procent.

Het rapport signaleert ook dat de ­coronapandemie voor extreemrechts brandstof is gebleken voor het verder verspreiden van racistische, antisemitische en islamofobe narratieven.

IS verschuift werkgebied

Extreemrechts geweld onderscheidt zich onder meer doordat het vrijwel altijd solisten zijn die de daad bij het woord voegen. Binnen het jihadisme, nog altijd de meest dodelijke vorm van terreur, is veel meer sprake van een organisatiestructuur. Daarin zijn wel verschuivingen te zien, vooral in het Midden-Oosten. Daar zijn voor het eerst sinds Islamitische Staat er in 2013 zijn – inmiddels weer opgedoekte – kalifaat uitriep, minder dan duizend mensen om het leven gekomen bij islamistische aanslagen.

Islamitische terreur maakte vorig jaar school buiten het Midden-Oosten. De invloed van al dan niet aan IS verbonden groeperingen nam in de sub-Sahara vorig jaar met 67 procent toe.

Wereldwijd daalde het aantal totaal aantal slachtoffers van terreur ten opzichte van 2014 met 59 procent, maar het waren er nog altijd ruim 13.800.

Op de wereldranglijst waarop de GTI landen rangschikt naar mate van de impact die terreur er op de samen­leving heeft, is Nederland elf plekken gestegen naar plek 66. Daarvan is de tramaanslag in Utrecht de oorzaak.

Meer over