In Santiago werden bussen in vlam gezet, winkels geplunderd en werd brand gesticht in metrostations.

Update

Gewelddadige protesten in Chili leiden tot scherper reisadvies

In Santiago werden bussen in vlam gezet, winkels geplunderd en werd brand gesticht in metrostations.Beeld AFP

Het reisadvies voor Chili is iets aangescherpt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst reizigers erop dat in de hoofdstad Santiago de noodtoestand is uitgeroepen, in verband met gewelddadige demonstraties tegen verhogingen van tarieven in het openbaar vervoer.

ANP/Het Parool

Nederlanders die in Chili zijn, doen er goed aan hun thuisbasis te laten weten hoe het met ze gaat, zegt het ministerie. De Nederlandse ambassade in het Zuid-Amerikaanse land volgt de situatie op de voet.

Nadat vrijdag in Santiago bussen in vlammen opgingen, winkels werden geplunderd en brand werd gesticht in metrostations en verschillende kantoorpanden, bleef het ook zaterdag onrustig in de Chileense hoofdstad en daarbuiten.

President Sebastián Piñera had vrijdag de noodtoestand afgekondigd, waardoor een dag later op zijn bevel voor het eerst sinds de militaire dicatuur van generaal Augusto Pinochet in 1990 werd beëindigd, in de hoofdstad van het land soldaten op straat patrouilleerden.

Ondanks de aanwezigheid van de militairen en politie, trokken zaterdag opnieuw duizenden Chilenen de straat op, ook in steden buiten Santiago. Ze protesteerden niet alleen tegen de ov-tariefsverhoging, maar ook tegen de prijzen van elektriciteit, water en medicijnen.

De politie gebruikte waterkanonnen en schoot traangas af op de betogers, die barricades hadden opgeworpen en winkels plunderden. Over de hele stad werd een aantal winkelcentra gesloten.

Het openbaar vervoer in Santiago lag zaterdag stil. Ook de metro in de hoofdstad bleef een dag na de ernstige vernielingen van vrijdag dicht. Volgens de autoriteiten zijn 41 stations van het metrostelsel, een van de Chileense trotsen, vernield. Het is nog niet bekend wanneer de metrotreinen weer gaan rijden.

Zaterdagavond maakte Piñera bekend dat de tariefsverhoging in het openbaar vervoer wordt opgeschort. “Ik heb met grote nederigheid geluisterd naar de stem van mijn landgenoten. Zo zijn democratieën gebouwd”, sprak Piñera tijdens een televisietoespraak vanuit het presidentieel paleis La Moneda in Santiago.

Als gevolg van de noodsituatie heeft de nationale voetbalbond dit weekend de wedstrijden opgeschort. Er is inmiddels een avondklok ingesteld in Santiago en directe omgeving tussen 20.00 uur en 07.00 uur.

Concert André Rieu afgelast

Het concert dat André Rieu zaterdag zou geven in Santiago is afgeblazen vanwege de noodtoestand. Of de violist zondag wel het podium van de Movistar Arena beklimt, wordt afhankelijk van de situatie besloten. De violist wil liefst zo snel mogelijk weg uit Chili vanwege de situatie, liet zijn zoon Pierre weten aan Shownieuws. “Veiligheid boven alles”, aldus Pierre tegen het programma. Hij laat weten dat Rieu en zijn crew het advies kregen om “snel weg te wezen”.

Een bus werd in brand gestoken door de demonstranten. Beeld AFP
Een bus werd in brand gestoken door de demonstranten.Beeld AFP
In het hoofdkantoor van energiebedrijf Enel woedde brand. Beeld REUTERS
In het hoofdkantoor van energiebedrijf Enel woedde brand.Beeld REUTERS
Meer over