Superrijken

Gelekte documenten: ‘Amerikaanse miljardairs betaalden amper tot geen belasting’

Meerdere Amerikaanse miljardairs hebben jaren geen inkomstenbelasting betaald. Dat staat in een rapport van ProPublica. Het onderzoeksplatform baseert zich op gelekte documenten van de Amerikaanse belastingdienst.

Het Parool
Amazonbaas Jeff Bezos wordt ook in het rapport genoemd. Beeld AP
Amazonbaas Jeff Bezos wordt ook in het rapport genoemd.Beeld AP

De documenten hebben betrekking op de belastingaangiftes van de 25 rijkste Amerikanen. Enkele van de rijkste Amerikanen ‘betaalden amper tot geen belasting in verhouding tot hun enorme rijkdom - soms betaalden ze zelfs niets’, aldus ProPublica.

Onder andere de gegevens van Amazonoprichter Jeff Bezos en Teslabaas Elon Musk worden in het rapport genoemd. Bezos, de rijkste man ter wereld, zou in 2007 en 2011 helemaal geen inkomstenbelasting hebben betaald. Voor Musk was dat in 2018 het geval. Ook de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg en investeerders George Soros en Warren Buffett worden genoemd. Soros en Buffett spreken zich al jaren uit voor het verhogen van belastingen voor de allerrijksten.

Volgens het onderzoeksplatform waren de miljardairs niet illegaal bezig toen ze aangifte deden van hun belasting, maar maakten ze gebruik van strategieën om belasting te ontduiken ‘die buiten het bereik van normale mensen liggen’. Zo kon het dat deze 25 rijkste Amerikanen hun vermogen van 2014 tot 2018 met 329 miljard euro zagen toenemen, maar over die vijf jaar gezamenlijk slechts 11 miljard euro belasting betaalden. Amerikanen met modale of benedenmodale inkomens betalen procentueel een stuk meer belasting dan de rijken. Dat heeft mede te maken met de focus op belastingheffing op loon in de VS, en niet op vermogen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën en andere autoriteiten onderzoeken hoe de belastingaangiftes zijn gelekt. Het ministerie stelt dat het illegaal is vertrouwelijke overheidsinformatie zonder toestemming openbaar te maken. Ook de Amerikaanse federale politiedienst FBI en federale aanklagers in Washington zijn ingelicht.

Meer over