Plus

Geen plankgas meer op de Autobahn? Energiecrisis brengt snelheidslimiet dichterbij

Komt er nog in 2022 een einde aan plankgas op de Duitse snelwegen? Oppositiepartij CDU verleent mogelijk haar steun, mits de kerncentrales in Duitsland een halfjaar langer openblijven. De coalitie reageert niet happig op de politieke ‘koehandel’.

Guy Hoeks
Activisten eisen een snelheidslimiet met het oog op het klimaat, tijdens een protest in Berlijn, begin deze maand. Beeld ANP/EPA
Activisten eisen een snelheidslimiet met het oog op het klimaat, tijdens een protest in Berlijn, begin deze maand.Beeld ANP/EPA

Het is een thema dat jaarlijks tot veel ophef leidt in Duitsland: moeten automobilisten zich op de Autobahn aan een maximale snelheid houden of niet? Ieder voorstel tot een snelheidsverlaging stuit op zo veel weerstand van Duitse autobezitters, lobbyclubs en de politiek, dat het een stille dood sterft. Veel Duitsers zien het ongelimiteerd scheuren op de Autobahn als een grondrecht. Daar morrel je niet aan.

Toch is het debat deze week opnieuw aangewakkerd. Dit keer door een gewaagd voorstel, uit nota bene rechts-conservatieve hoek. Voor Jens Spahn, partijprominent van de Duitse christendemocraten en de vorige minister van Volksgezondheid, is een snelheidslimiet niet langer taboe. Op één belangrijke voorwaarde: de kerncentrales in Duitsland moeten langer openblijven om de naderende energiecrisis het hoofd te bieden.

Spahn deed een voorzetje in de ochtendtalkshow Morgenmagazin: als de Groenen bereid zijn de kerncentrales na dit jaar zes maanden langer open te houden, dan vindt de CDU-politicus ‘dat er over een snelheidslimiet [van 130 kilometer per uur] te praten valt’.

Politieke koehandel

De kernuitstap, een besluit genomen in 2011 door toenmalig bondskanselier Angela Merkel, komt op een beladen moment. Nu de Russen de gaskraan naar Duitsland steeds verder dichtdraaien, zijn de Duitsers aangewezen op andere energiebronnen. Kernenergie, bijvoorbeeld. Duitsland haalde vorig jaar bijna 12 procent van de totale energievoorziening in het land uit zes kerncentrales. Dit jaar is het aantal centrales in gebruik gehalveerd. Uiterlijk 31 december wordt helemaal afscheid genomen van kernreactoren.

Het besluit over kernenergie moet daarom worden teruggedraaid, bepleiten de christendemocraten nu. De fractievoorzitter van de liberale FDP, Christian Dürr, reageert echter afwijzend op wat hij omschrijft als politieke ‘koehandel’. “We moeten alles doen om het dreigende gastekort in de kiem te smoren. Het openhouden van de kerncentrales kan een noemenswaardige bijdrage leveren, een snelheidslimiet niet.”

Daarmee houdt de FDP – fervent voorstander van het scheuren op de Autobahn – haar verkiezingsbelofte en steunt het de coalitie met de SPD en de Groenen. De laatste partij is vooral tegen het openhouden van de kerncentrales, uit angst voor mogelijke kernongelukken zoals in Fukushima.