Geen evacuatie zonder paspoort: Afghaanse tolken kunnen voorlopig niet naar Nederland

Zonder paspoort kan een groot deel van de 2000 Afghanen die Nederland de komende tijd beloofd had te evacueren niet weg.

Marlies Rothoff
Kabul, Afghanistan. Beeld REUTERS
Kabul, Afghanistan.Beeld REUTERS

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan tolken en hulpverleners weten dat evacuaties zonder paspoort niet mogelijk zijn. De afgelopen maanden kregen dezelfde tolken nog te horen dat er aan de paspoortenkwestie wordt gewerkt en dat Nederland zich ervoor inzet om deze mensen wel te evacueren. Het ministerie laat weten dat ze afhankelijk zijn van zowel de Taliban als van landen als Qatar en Pakistan, die ook geen mensen toelaten zonder paspoort. Eerder konden tolken via die landen vluchten.

Buiten macht

De paspoorten-eis geldt voor alle te evacueren Afghanen, van baby’s tot volwassenen. Veel Afghanen hebben geen paspoort omdat het de afgelopen tijd vrijwel onmogelijk was er een aan te vragen of omdat ze het paspoort verloren tijdens een eerdere vluchtpoging. Ook kreeg een groot deel van hen pas ná de machtsovername door de Taliban te horen dat ze in aanmerking kwamen voor evacuatie naar Nederland. En sinds de Taliban de macht hebben, is het nog moeilijker om een paspoort te krijgen.

Tolken en andere Afghanen die Nederlanders de afgelopen jaren hebben bijgestaan in Afghanistan lopen gevaar. Afgelopen maand werd duidelijk dat één van de tolken die op de lijst stond om geëvacueerd te worden naar Nederland was vermoord door de Taliban. Hij kwam nooit aan op een afgesproken plek en bleek op straat te zijn doodgeschoten.