Plus

Fransen amper naar de stembus

De eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen is niet uitgelopen op een overwinning van het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen, waar die wel was verwacht. Le Pen wijdt het voor haar teleurstellende resultaat aan de extreem lage opkomst, de laagste ooit bij Franse verkiezingen.

Sam de Graaff
De Franse president, Emmanuel Macron, brengt zijn stem uit bij de regioverkiezingen. Hij hoopt volgend jaar herkozen te worden als president. Beeld EPA
De Franse president, Emmanuel Macron, brengt zijn stem uit bij de regioverkiezingen. Hij hoopt volgend jaar herkozen te worden als president.Beeld EPA

De belangrijkste verhaallijn voorafgaand aan de Franse regionale verkiezingen van gisteren – een mogelijke overwinning van het Rassemblement National van Marine Le Pen – is vervangen door een andere: die van de extreem lage opkomst. Slechts een derde van de kiesgerechtigden heeft gisteren gestemd bij de eerste ronde van de regionale verkiezingen. Bijna 10 procent minder dan verwacht.

De verwachte opkomst zou al 10 procent lager zijn dan 6 jaar geleden, bij de laatste regioverkiezingen. Maar dit? ‘Bijzonder zorgwekkend,’ noemt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin het lage aantal stemmers.

Vermoedelijk speelt het coronavirus een rol. En de verkiezingen zes jaar geleden volgden een maand na de aanslagen in Parijs, dus die vergelijking gaat ietwat mank. Maar er is meer aan de hand, vertelt Rémi Lefebvre, professor politieke wetenschappen, tegen de Franse publieke nieuwszender France Info. “Dit is meer structureel dan cyclisch, corona is volgens mij slechts een kleine factor. Slechts één verkiezing interesseert het grote publiek: de presidentsverkiezingen.” Uit een enquête van Ipsos blijkt dat de Fransen het idee hebben dat de regioverkiezingen weinig invloed hebben op hun leven.

Voedingsbodem

Juist die teleurstelling en scepsis bleek de afgelopen jaren een vruchtbare voedingsbodem voor het Rassemblement National, het voormalige Front National. Maar de partij van Le Pen wist gisteren niet te profiteren. “Onze kiezers zijn niet komen opdagen,” zei Le Pen, die de uitslag omschrijft als een ‘civiele ramp’. “Deze historisch lage opkomst is het resultaat van wantrouwen in ons kiesstelsel, dat kiezers het gevoel geeft dat ze niks kunnen veranderen.”

Ook landelijk valt de uitslag voor Le Pen tegen: volgens Ipsos staat haar partij op 19,3 procent van de stemmen. Het centrumrechtse Les Républicains gaat met 28,4 procent aan kop.

De partij van zittend president Emmanuel Macron La République en Marche (LREM) speelde met 10,6 procent een bijrol. Dat was verwacht – Macrons partij is weinig verankerd in de Franse regio’s – maar de uitslag viel desalniettemin tegen. Aurore Bergé, parlementslid voor de partij, sprak van een ‘klap in het gezicht’.

De strijd is echter nog niet beslecht. De Franse regionale verkiezingen kennen twee stemrondes: als geen van de partijen een meerderheid behaald bij de eerste ronde, die van gisteren, volgt een tweede ronde met alle partijen die 10 procent van de stemmen haalde.

Le Pen riep haar kiezers dan ook op komende zondag bij de tweede ronde wel massaal te gaan stemmen. De kans dat Rassemblement National alsnog de winst pakt, lijkt klein. Bij de vorige regionale verkiezingen stond Le Pen na de eerste ronde in zes regio’s op winst. De overige partijen sloten vervolgens coalities om te voorkomen dat Le Pen de grootste zou worden.

De Franse regioverkiezingen gingen vooral over migratie en veiligheid – thema's waar de regio’s in feite weinig over te zeggen hebben. De verkiezingen werden dan ook vooral gezien als opmaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Meer over