Plus

Franse moslima’s negeren verbod op boerkini in Grenoble

Franse moslima’s negeren het verbod in in een zwembad in Grenoble en gaan tóch een boerkini dragen. Tegenstanders willen dan naakt te water.

Kleis Jager
Een vrouw in boerkini zwemt in de zee.   Beeld ANP XTRA
Een vrouw in boerkini zwemt in de zee.Beeld ANP XTRA

Een nieuwe zomer, een nieuwe rel over de boerkini. In 2016 besloten de burgemeesters van Franse badplaatsen het bedekkende zwempak te verbieden. Nu is een zwembad in Grenoble het brandpunt van het conflict tussen voor- en tegenstanders.

De voorstanders negeren dit weekend voor de derde keer dit jaar het reglement van het gemeentelijke bad. De regels staan om hygiënische redenen expliciet alleen een zwembroek en één- of tweedelige badpakken toe.

Discriminatie, meent de Alliance Citoyenne, een vereniging die het opneemt voor de vrouwen met boerkini. “Ik ben schoon en mijn boerkini ook,” aldus een van de actievoersters tegen de gratis krant 20 Minutes. “Mijn badpak is alleen wat groter.”

Volgens Alliance Citoyenne is de vrijheid van religie en de vrijheid om het eigen lichaam wel of niet te bedekken in het geding. Dat laatste dreigen andere inwoners van Grenoble nu letterlijk te nemen. Op Facebook hebben zij een oproep geplaatst zondag naakt te gaan zwemmen om de absurditeit van de boerkiniactie aan te tonen.

Nieuwe norm

Er is veel ergernis over het feit dat de moslima’s van Grenoble zich ‘Rosa Parksen’ noemen, naar de Amerikaanse burgerrechtenactiviste. “Ze worden niet gediscrimineerd,” meent de staatssecretaris voor gendergelijkheid en strijd tegen discriminatie Marlène Schiappa. “Deze vrouwen draaien alles om,” zei Schiappa gisteren tegen radio Europe 1. “Zij ageren juist tégen de rechten van vrouwen omdat zij de nieuwe norm willen stellen dat je je in een zwembad hoort te bedekken als er mannen bij zijn.”

Hier en daar klinkt de roep om de vrouwen tegemoet te komen. In Rennes kan sinds dit jaar wel worden gezwommen in boerkini.

Meer over