Franse justitie verdenkt Rwandees van moord op priester

De Franse justitie verdenkt een Rwandese migrant van de moord op een priester. Een terroristisch motief wordt uitgesloten. De asielzoeker verbleef in de religieuze gemeenschap van de priester (60) in Saint-Laurent-sur-Sèvre en zou hem daar om het leven hebben gebracht.

Het Parool
De Rwandese bekende vorig jaar brand te hebben gesticht in een kerk in Nantes. Beeld
De Rwandese bekende vorig jaar brand te hebben gesticht in een kerk in Nantes.

Tegen de 40-jarige verdachte liep al een onderzoek naar brandstichting vorig jaar juli in de kathedraal van het West-Franse Nantes, ongeveer 70 kilometer verderop. Hij was onlangs nog psychiatrisch behandeld.

De gendarmerie constateerde dat de 40-jarige asielzoeker uit Rwanda onder toezicht van justitie was geplaatst in het kader van het onderzoek naar de brandstichting in de kathedraal in juli vorig jaar. Hij werkte daar als vrijwilliger en heeft bekend de brand op drie plekken in de kerk te hebben aangestoken. De verdachte werd na enkele maanden onder voorwaarden en vermoedelijk met een enkelband vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

De man heeft zichzelf bij de politie gemeld en gezegd dat hij de priester heeft vermoord. De man had eerder ook al verklaard de brandstichter te zijn geweest in de kathedraal waar hij als vrijwilliger hielp. Hij werd toen opgesloten, maar is later onder voorwaarden vrijgelaten. De brand verwoestte onder meer het grote orgel van de gemeente Nantes. Dat dateerde uit 1621 en heeft de Franse revolutie en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd. Ook waren voorwerpen en schilderijen van onschatbare waarde verloren gegaan.

Macron

De Franse president Macron sprak ‘al zijn medeleven’ uit met de gemeenschap van Montfortanen waartoe de vermoorde pater Olivier Maire behoorde. Binnenlandminister Darmanin zei geschokt te zijn over de moord. Hij kondigde een bezoek aan het dorp aan om de rooms-katholieken daar te steunen.

De voorzitter van de rechts-populistische partij Rassemblement National, Marine Le Pen, reageerde verontwaardigd. Ze verwonderde zich dat je ‘in Frankrijk illegaal kan verblijven en een kathedraal in brand kan steken en niet wordt uitgezet en zo meer misdaden kan plegen en een priester vermoorden’. Volgens Darmanin is het een juridische kwestie dat de man niet is uitgezet tijdens het onderzoek naar de brand in Nantes.

De dood van de priester werd eerst gemeld door het conservatieve blad Valeurs Actuelles en werd later bevestigd door minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Hij zei geschokt te zijn en naar de plaats van de moord te gaan om rooms-katholieken te steunen.

Meer over