Frankrijk vrijdag in nationale lockdown

Frankrijk gaat vanaf vrijdag weer in een nationale lockdown om het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen. Dat heeft president Macron woensdag bekendgemaakt in een toespraak.

ANP
Een treinreiziger stapt met mondkapje op uit de terrein vanuit Parijs op het perron van station Amsterdam Centraal.  Beeld ANP
Een treinreiziger stapt met mondkapje op uit de terrein vanuit Parijs op het perron van station Amsterdam Centraal.Beeld ANP

Dit voorjaar ging het land al acht weken op slot toen de pandemie een eerste piek bereikte, maar nu blijven de scholen wel open, zei Macron. Maar cafés en restaurants en zaken die niet essentieel zijn gaan dicht en reizen tussen regio’s is niet mogelijk. Mensen mogen alleen nog het huis uit om boodschappen te doen, een dokter te bezoeken of dagelijks een uur te sporten. De Fransen mogen alleen nog naar hun werk als dit echt niet anders kan. Macron stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare personen niet mogelijk zijn.

“Het virus gaat rond met een snelheid die zelfs de pessimistische verwachtingen niet hadden voorzien”, zei Macron, die waarschuwde dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was. Dinsdag noteerde Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, op het hoogtepunt van de eerste golf.

Meer over