Frankrijk legaliseert ivf-behandeling voor lesbiennes en single vrouwen

Lesbische stellen en alleenstaande vrouwen in Frankrijk krijgen vanaf vandaag toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen, wanneer het parlement na twee jaar debatteren een wetsvoorstel daartoe aanneemt.

Het Parool
Tegenstanders van legale ivf-behandeling voor lesbiennes protesteren al jaren tegen de verruiming van de wet, zoals hier in Parijs in 2014. Beeld AFP
Tegenstanders van legale ivf-behandeling voor lesbiennes protesteren al jaren tegen de verruiming van de wet, zoals hier in Parijs in 2014.Beeld AFP

Volgens de huidige Franse wetgeving hebben alleen heteroseksuele paren toegang tot medisch geassisteerde voortplantingsmethoden, zoals in-vitrofertilisatie (ivf).

De hervorming zal Frankrijk op een lijn brengen met Europese landen als Nederland, België en Spanje. Die laatste twee buurlanden zijn momenteel de topbestemmingen voor Franse lesbische stellen en alleenstaande vrouwen die medische hulp zoeken om zwanger te worden.

De nieuwe wet werd al in oktober 2019 geratificeerd door de Assemblée nationale, maar werd vervolgens opgehouden in de Senaat. De rechtse Republikeinse partij, die een meerderheid in de Franse Senaat heeft en zich verzet tegen de verandering, heeft honderden amendementen ingediend voordat ze de tekst terugstuurde naar de Assemblée voor de eindstemming van dinsdag. Die wordt vooral gezien als een formaliteit.

Einde aan anonimiteit

De wet stelt verder kinderen die zijn verwekt met donorsperma in staat om de identiteit van de donor te leren kennen wanneer ze volwassen zijn. Daarmee zal een einde komen aan de anonimiteit die donoren in Frankrijk tot nu toe werd gegarandeerd.

Daarnaast staat de wet vrouwen van boven de dertig toe om hun eicellen in te laten vriezen, een procedure die momenteel alleen beschikbaar is voor Françaises die een behandeling ondergaan voor aandoeningen die hun vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, zoals chemotherapie. Daarentegen zal de wet niet het draagmoederschap legaliseren, een praktijk die in Frankrijk nog steeds op grote schaal wordt afgewezen.

Meer over