Nieuws

Festiviteiten in Kabul leiden onbedoeld tot bloedbad

Een gerucht over een grote militaire overwinning van de Taliban heeft in Kabul geleid tot festiviteiten met dodelijke afloop. Er vielen meerdere doden.

Het Parool
Een strijder van de Taliban loopt langs mensen die aan het wachten zijn voor de bank. Beeld AFP
Een strijder van de Taliban loopt langs mensen die aan het wachten zijn voor de bank.Beeld AFP

Uitzinnige aanhangers van de nieuwe machtshebbers begonnen in de lucht te schieten. De Taliban zouden die schutters streng hebben berispt.

De festiviteiten in de hoofdstad van Aghanistan volgden op onbevestigde berichten dat de Taliban hun tegenstanders hadden verslagen in de belangrijke Panjshirvallei. Een woordvoerder van de Nationale Verzetskrachten (NRF), die zich schrap zetten in de vallei, weersprak deze berichten.

17 doden

Afghaanse media berichten dat 17 mensen zijn omgekomen en zeker 41 personen gewond raakten door feestvierders die kogels in de lucht afvuurden. Een ziekenhuis in Kabul spreekt over 2 doden en minstens 20 gewonden.

De Taliban zouden strijders die meededen aan de festiviteiten op de vingers hebben getikt. ‘Stop met in de lucht schieten. Je kan beter God bedanken,’ schreef de woordvoerder van de fundamentalisten op Twitter. ‘De wapens en kogels die jullie krijgen zijn openbare eigendommen. Niemand heeft het recht ze te verspillen. Bovendien kunnen burgers letsel oplopen. Schiet niet zonder goede reden.’

Conferentie

De Verenigde Naties organiseren op 13 september in Genève een internationale topconferentie over Afghanistan. In het door conflict verscheurde Afghanistan leefden voor de machtsovername door de Taliban al veel mensen in armoede. De situatie dreigt verder te verslechteren nu het land internationaal steeds meer in een isolement raakt. Westerse landen die de vorige regering steunden, hebben de geldkraan nu grotendeels dichtgedraaid.

VN-topman António Guterres hoopt een ‘humanitaire ramp’ te kunnen voorkomen in het land. In een videoboodschap roept de secretaris-generaal de internationale gemeenschap op de Afghanen te helpen. Hij hoopt dat op de conferentie meer geld beschikbaar wordt gesteld ‘zodat humanitaire operaties die levens redden voortgezet kunnen worden’. De VN-topman wil ook dat hulpverleners toegang krijgen tot Afghanen in nood.

De VS moeten ook besluiten hoe het nu verder moet met de sancties tegen de Taliban. Als die gaan gelden voor heel Afghanistan, kan dat ook grote gevolgen hebben voor de bevolking. Experts spreken over een unieke situatie. ‘Ik kan geen enkel ander geval bedenken waarin een terreurorganisatie die al op de sanctielijst staat de controle kreeg over een heel land,’ zei een voormalige Amerikaanse overheidsfunctionaris tegen The New York Times.

Meer over