FBI: ‘Iran mengt zich in verkiezingen VS’

Zowel Rusland als Iran probeert de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, heeft chef John Ratcliffe van inlichtingendienst FBI woensdag gezegd. De landen hebben de hand gelegd op persoonsgegevens van ­geregistreerde kiezers.

Tom Kieft
Chef John Ratcliffe van inlichtingendienst FBI. Beeld AFP
Chef John Ratcliffe van inlichtingendienst FBI.Beeld AFP

Iran gebruikt de informatie volgens Ratcliffe om bedreigende e-mails te sturen die afkomstig lijken van de extreemrechtse pro-Trumpgroep Proud Boys. De e-mails zouden als doel hebben ‘kiezers te intimideren, onrust te stoken en president Trump in diskrediet te brengen’.

Trump kwam onder vuur te liggen omdat hij in het eerste debat met presidentskandidaat Joe Biden niet openlijk afstand deed van de Proud Boys – die door de FBI als extremistische groep is aangemerkt – en hen zelfs opriep ‘paraat te staan’. Later veroordeelde Trump de groep alsnog.

Details over wat de Russen met de kiezersgegevens doen, gaf Ratcliffe niet. Het hoofd van de inlichtingendienst zei dat wordt verwacht dat ­beide landen de komende weken meer pogingen zullen doen de verkiezingen te beïnvloeden.

Ratcliffe verzekerde wel dat de ­integriteit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die op 3 november zijn, niet in gevaar is. De informatie die de landen in handen hebben zou niet via een hack zijn gestolen, maar zijn via openbare websites verkregen.

In 2016 voerde Rusland een verregaande campagne om de verkiezingsstrijd tussen Trump en Hillary Clinton in het voordeel van Trump te beïnvloeden, onder meer door hacks van kiezersgegevens.

Meer over