Fabrikant Roundup veroordeeld tot betalen flinke schadevergoeding

Een hof van beroep in de Amerikaanse staat Californië heeft maandag de veroordeling bevestigd van de chemiereus Monsanto. De rechtbank bevestigt dat Monsanto naliet om te waarschuwen voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van de kanker van een Amerikaanse tuinier.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Wel heeft het hof de schadevergoeding voor de man aanzienlijk verlaagd.

De 48-jarige tuinier Dewayne Johnson beweert dat de producten kanker hebben veroorzaakt en dat Monsanto opzettelijk de risico’s had verzwegen. De Amerikaan had jarenlang Roundup gebruikt. De vader van twee kinderen kreeg twee jaar geleden de diagnose dat hij leed aan een non-hodgkinlymfoom en dat de kanker niet meer te genezen is. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam.

Een jury van een rechtbank in San Francisco veroordeelde Monsanto in 2018 al tot het betalen van bijna 290 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) aan schadevergoedingen en 39,2 miljoen dollar aan rente. Later dat jaar werd dat al verlaagd naar 78,5 miljoen dollar aan schadevergoedingen. Bayer, dat Monsanto inmiddels had overgekocht, ging daarop in beroep.

Het hof verlaagde maandag de schadevergoeding nogmaals tot een totaal van 20 miljoen dollar (zo’n 17,5 miljoen euro).

Meer over