Nieuws

Ex-paus wist van misbruik door kardinaal

Toen Paus Johannes Paulus II ­ex-kardinaal Theodore McCarrick twintig jaar geleden aartsbisschop van Washington maakte, wist hij van geruchten over grootschalig misbruik door de Amerikaan.

Redactie
Paus Johannes Paulus II (L) omhelst de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick in 2001.  Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Paus Johannes Paulus II (L) omhelst de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick in 2001.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Het Vaticaan is in een nieuw rapport ongemeen hard voor de vijftien jaar geleden overleden en heilige ex-paus. Zittend kerkvader Franciscus wordt vrijgepleit, die wist van niets en valt hooguit ‘naïviteit’ aan te rekenen. Toen bleek dat Johannes Paulus de zaak McCarrick niet had afgedaan, zoals Franciscus dacht, gelastte hij twee jaar geleden het onderzoek.

Voorliefde voor seminaristen

Daaruit is nu gebleken dat Johannes Paulus ondanks de voorkennis over het misbruikverleden van de nu 90-jarige McCarrick hem een jaar na zijn benoeming in Washington zelfs kardinaal maakte. Pijnlijk, omdat behalve de paus ook Vaticaanse en Amerikaanse kerkleiders wisten van de voorliefde die de kardinaal voor seminaristen had.

Men maakte zich soms zorgen, maar iedereen zweeg toen hij eenmaal een toppositie had en miljoenen dollars binnenbracht als succesvolle fondsenwerver voor de kerk. Theodore McCarrick had het vertrouwen van drie achtereenvolgende pausen.

In een bijlage erkent de communicatiechef van het Vaticaan dat McCarrick carrière kon maken in de kerkelijke rangen als gevolg van onder meer ‘onderschattingen en keuzes die later verkeerd bleken te zijn’.

Te laat ontslagen

De Heilige Stoel trekt dus het boetekleed aan, maar ontkent de uitspattingen van McCarrick willens en wetens te hebben genegeerd. Hij werd wel ‘te laat’ ontslagen. In het rapport wordt gesteld dat verkeerde besluiten zijn genomen op basis van ‘onjuiste en onvolledige informatie’ van verschillende Amerikaanse bisschoppen.

McCarricks grote talent om bij rijke Amerikaanse donoren geld in te zamelen voor de kerk, evenals zijn gewoonte om gul te zijn met geschenken ‘hebben nooit invloed gehad op belangrijke beslissingen die de Heilige Stoel in dat opzicht heeft genomen’.

McCarrick accepteerde vorig jaar zijn ontslag, maar zei zich het hem verweten misbruik niet te kunnen herinneren: “Hoewel ik geloof in mijn onschuld, heb ik spijt van de pijn die de persoon doormaakte die de aanklacht heeft ingediend.”

Meer over