Nieuws

Ex-agent Eric Adams claimt overwinning voorverkiezing burgemeesterschap New York

Democraat Eric Adams wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van New York. De gematigde oud-politieman lijkt de nominatie van zijn partij te hebben gewonnen en is nu veruit favoriet in de uiteindelijke race tegen de Republikeinse ­kandidaat Curtis Sliwa.

Sam de Graaff
Eric Adams. Beeld AFP
Eric Adams.Beeld AFP

Eerlijk is eerlijk, helemaal gelopen is de race nog niet. Adams zelf heeft de overwinning geclaimd en ook persbureaus als Associated Press zien hem als winnaar. Met 403.000 stemmen behaalde hij 50,5 procent van de stemmen, 1 procent voor tegenkandidaat Kathryn Garcia. Daarna moet Adams het nog opnemen tegen de Republikeinse kandidaat, radiopresentator Curtis Sliwa.

Maar Adams’ voorsprong in de Democratische race is groot. Sliwa lijkt bij voorbaat kansloos: New Yorkers stemmen meestal op een Democraat. Dat Sliwa relatief onbekend is, maakt een Republikeinse overwinning nog onwaarschijnlijker. De huidige burgemeester Bill de Blasio, ook een Democraat, mocht na twee termijnen niet deelnemen aan de verkiezingsrace.

“Hoewel er nog een klein aantal stemmen te tellen is, zijn de resultaten duidelijk,” zegt Adams, momenteel stadsdeelvoorzitter van Brooklyn. “Een historische, diverse coalitie van vijf stadsdelen onder leiding van arbeiders hielp ons aan de overwinning.”

Veiligheid

Adams liet een flink aantal kandidaten achter zich, onder wie Garcia en de burgerrechtenadvocaat Maya Wiley. Die laatste kon rekenen op de steun van de prominente Democraat én New Yorker Alexandria Ocasio-Cortez, maar legde het toch af tegen Adams. Adams zegt New York eerlijker, betaalbaar en – vooral – veiliger te willen maken.

Daarbij hamert hij op zijn 22 jaar ervaring bij de New Yorkse politie. Adams is niet blind voor kritiek op de politie, hij zegt in zijn jeugd zelf ook met politiegeweld te maken te hebben gehad. Maar hij is tegen de draconische hervormingen – ‘defund the police’ – waar een deel van zijn partij voor pleit.

“De Black Lives Matter-beweging mag niet alleen gaan over politiegeweld,” zei Adams in mei, nadat drie mensen waren neergeschoten op Times Square. “Het moet net zo goed gaan over het geweld dat onze gemeenschappen verdeelt.”

Adams doelt op het toenemende vuurwapengeweld waar New York mee kampt. De stad telde vorig jaar 1500 schietpartijen, meer dan het dubbele van het jaar ervoor. Gouverneur Andrew Cuomo riep dinsdag zelfs de noodtoestand uit. Hij trekt 76 miljoen dollar uit om banen te creëren voor jongeren uit risicogroepen.

Meer over