Europese Unie geeft Britten drie maanden brexituitstel

De Europese Unie geeft het Verenigd Koninkrijk opnieuw drie maanden uitstel van de brexit. In het akkoord wordt aan de Britten de mogelijkheid geboden eerder dan 31 januari uit de EU te vertrekken als de goedkeuring van het scheidingsakkoord voor die tijd rond is.

Tom Kieft
null Beeld EPA
Beeld EPA

Dat maakte de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk maandagochtend bekend. De leiders van de lidstaten van de EU hebben hun fiat gegeven voor het door de Britse premier Boris Johnson aangevraagde uitstel van drie maanden.

Een no-dealbrexit op 31 oktober zou daarmee dus definitief van de baan zijn. De regering in Londen moet het uitstel nog wel formeel aanvaarden, waarna de Europese Raad (van regeringsleiders) de zaak schriftelijk officieel maakt.

Vervroegde verkiezingen

De Franse president Emmanuel Macron had eerst zijn bedenkingen om nog weer uitstel van de brexit te bieden. De EU zou vrijdag al een dergelijk akkoord ondertekenen, maar Macron stak daar toen een stokje voor. Dit weekend zijn de leiders van de Europese Unie het er toch over eens geworden het Verenigd Koninkrijk meer tijd te geven voor de brexit, al is het maar zodat de EU niet de schuld krijgt voor een no-deal. Macron zou na gesprekken met de Johnson en Tusk over de streep zijn getrokken.

Nu het uitstel bijna beklonken is, en een no-deal op 31 oktober afgewend, zijn de ogen gericht op het Britse parlement. Maandag wordt in het Lagerhuis – voor de derde keer – gestemd over vervroegde verkiezingen. De vorige twee keer kreeg Johnson geen tweederdemeerderheid voor dit plan. De oppositiepartijen zeiden alleen vervroegde verkiezingen te zullen steunen als zeker was dat Johnson het Verenigd Koninkrijk niet zonder akkoord uit de EU zou kunnen storten.

Labour

De Britse oppositiepartijen Liberal Democrats en de Scottish National Party zouden dit weekend volgens The Guardian achter gesloten deuren beloofd hebben vervroegde verkiezingen te steunen. Johnson is alsnog afhankelijk van de steun van Labour. De partij, geleid door Jeremy Corbyn, ligt telkens (een uitzondering daargelaten) dwars bij de stemmingen met betrekking tot de brexit. Het Huis stemt omstreeks 18.00 uur Nederlandse tijd.

De Britten hadden eigenlijk op 29 maart moeten vertrekken uit de Europese Unie. Die moest vanwege de politieke patstelling in Londen al twee keer uitstel verlenen. Nu volgt uitstel nummer drie.

Positief

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, reageerde positief op het toegekende uitstel. Als het Britse parlement het akkoord goedkeurt, moet het ook nog groen licht krijgen van het EU-parlement. “Het uitstel geeft het Verenigd Koninkrijk tijd om duidelijk te maken wat het wil,” aldus Sassoli. “In de tussentijd blijft het Europees Parlement het terugtrekkingsakkoord nauwkeurig onderzoeken.”

Guy Verhofstadt, de brexitcoördinator van het parlement, herhaalde dat de onzekerheid rond de brexit volgens hem al veel te lang duurt. ‘Deze extra tijd moet een weg vooruit opleveren,’ twitterde hij.

Meer over