Europese Commissie sleept techgigant Amazon voor de rechter

De Europese Commissie is een concurrentiezaak begonnen tegen Amazon. Dat kan het bedrijf tientallen miljarden euro’s gaan kosten.

David van Unen
Eurocommissaris Margrethe Vestager spreekt tijdens een bijeenkomst over het onderzoek naar Amazon. De techgigant wordt ervan verdacht op een oneerlijke manier te concurreren met andere ondernemers.  Beeld AP
Eurocommissaris Margrethe Vestager spreekt tijdens een bijeenkomst over het onderzoek naar Amazon. De techgigant wordt ervan verdacht op een oneerlijke manier te concurreren met andere ondernemers.Beeld AP

Na meer dan een jaar eigen onderzoek is Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager ervan overtuigd dat de grootste webshop ter wereld zijn machtspositie misbruikt door data te verzamelen van anderen die via het platform verkopen. Met die kennis worden deze aanbieders vervolgens uit de zoekresultaten geduwd ten gunste van producten en diensten van Amazon.

Monopoliepositie

Vestager heeft tachtig miljoen transacties en honderd miljoen via Amazon verkochte producten onderzocht, zei ze dinsdag op een persconferentie in Brussel. Vooral in Duitsland en Frankrijk, de grootste Europese afzetmarkten van Amazon.

Het bedrijf van ’s werelds rijkste man Jeff Bezos mag zich eerst verweren, onder meer in een besloten hoorzitting bij de Europese Commissie. Als Amazon daar geen overtuigend betoog houdt, kan de boete oplopen tot maximaal tien procent van de wereldwijde jaaromzet: tientallen miljarden euro’s. Het zou de hoogste boete ooit zijn.

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een vergelijkbare zaak in de maak. Ook daar misbruikt Amazon, is het verwijt, zijn monopoliepositie om concurrenten de markt uit te duwen.

Google

Het bedrijf werpt de beschuldigingen van zich af en marginaliseert in een reactie de eigen rol. ‘Wij vertegenwoordigen 1 procent van de wereldwijde afzetmarkt. In elk land waar we actief zijn, is een grotere speler op de markt. Wij gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie de feiten begrijpt.’

Vestager deelde namens Brussel twee jaar geleden de tot nu toe hoogste boete ooit uit wegens dominante praktijken. Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google, moest 4,34 miljard euro betalen omdat het volgens de EU telefoonfabrikanten dwingt Google-apps te installeren.

Tijdens de persconferentie over Amazon benadrukte Vestager dat het haar niet te doen is om de macht van grote bedrijven. “We hebben niks tegen het succes van Amazon, onze zorg is een bedrijfspraktijk die eerlijke concurrentie verstoort.”

Meer over