PlusNieuws

Europese Commissie: ‘Ook vakantie mogelijk zónder prik’

Ook zonder vaccinatie, maar met een negatief testresultaat moeten EU-burgers deze zomer een reiscertificaat kunnen krijgen, stelt de Europese Commissie voor.

Christoph Schmidt
In Israël kunnen mensen met een vaccinatiebewijs toegang krijgen tot bijvoorbeeld restaurants en sportscholen.  Beeld Amir Levy/Getty Images
In Israël kunnen mensen met een vaccinatiebewijs toegang krijgen tot bijvoorbeeld restaurants en sportscholen.Beeld Amir Levy/Getty Images

De woorden ‘vaccinatiecertificaat’ of ‘vaccinatiepaspoort’ vallen met opzet niet. Het is eigenlijk een ‘ik-ben-niet-ziek-door-covidbewijs’. De Europese Commissie kwam gisteren met een voorstel voor een EU-breed digitaal ‘groen’ certificaat. Dat is een QR-code op je smartphone (ook te printen), die vrijelijk door Europa reizen komende zomer makkelijker moet maken. Vooral de toeristenlanden smachten ernaar.

QR-code

Brussel wil nadrukkelijk de suggestie vermijden dat er enige dwang achter de coronavaccinaties zit, laat staan dat het certificaat alleen is weggelegd voor ingeënte burgers. Daarom kunnen drie soorten deelcertificaten schuilgaan achter de QR-code: behalve een vaccinatie­bewijs zijn dat een recent negatief testresultaat en een bewijs dat je een covidbesmetting hebt bedwongen en over antilichamen beschikt.

De zichtbare informatie op het gratis certificaat is minimaal: naam, geboortedatum, datum van uitgifte en technische gegevens over de vaccinatie of de test.

Achter de QR-code gaat alleen informatie over de uitgevende instantie schuil, niet over de persoon zelf. Het scannen van de code is alleen als check of het certificaat echt is. Alle persoons­gegevens blijven opgeslagen in nationale databanken, niet in die van de EU. Vooraf waren daar de nodige zorgen over.

De zichtbare informatie op het gratis certificaat is minimaal: naam, geboortedatum, datum van uitgifte en technische gegevens over de vaccinatie of de test. Achter de QR-code gaat alleen informatie over de uitgevende instantie schuil, niet over de persoon zelf. Beeld
De zichtbare informatie op het gratis certificaat is minimaal: naam, geboortedatum, datum van uitgifte en technische gegevens over de vaccinatie of de test. Achter de QR-code gaat alleen informatie over de uitgevende instantie schuil, niet over de persoon zelf.

Eigen onderdanen niet eerst

Er is grote haast bij de invoering: de commissie mikt op begin juni, maar daarvoor is wel razendsnelle goedkeuring nodig van de 27 lidstaten en het Europees Parlement. Dat zij het voorstel hier en daar nog aanpassen, is een reële mogelijkheid.

Bovendien betekent het certificaat niet dat houders ervan in de hele EU dezelfde (reis)rechten hebben. Elk land blijft afzonderlijk bepalen wat de (on)mogelijkheden zijn. Nog steeds is namelijk niet zeker of gevaccineerden ook echt niet meer besmettelijk kunnen zijn voor anderen. Nationale autoriteiten behouden het recht om binnenkomende reizigers te verplichten tot quarantaines of nieuwe coronatests, of ze nou wel of niet een EU-certificaat tonen. Ze moeten de Europese Commissie en de andere lidstaten deze maatregelen wel uitleggen.

Verder verlangt de commissie dat zo’n land ­alle certificaathouders gelijk behandelt. De ­eigen onderdanen mogen dus niet worden voorgetrokken, ten minste bij de reisbeperkingen. Behalve de EU-landen zijn ook Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein uitgenodigd om aan te haken. Burgers uit niet-­EU-­landen die Europa willen (en vooral mogen) ­bezoeken, kunnen ook een certificaat aanvragen als ze alle benodigde (technische) gegevens kunnen overleggen.

Zorgen om discriminatie

Het document is alleen bedoeld voor het vereenvoudigen van het vrije personenverkeer in de EU. Houders krijgen geen voorrang in bijvoorbeeld horeca of bioscopen.

Critici blijven zich zorgen maken over mogelijke discriminatie, zeker nu het aantal volledig gevaccineerden onder de EU-bevolking nog onder de 5 procent ligt. Ook vrezen sommigen dat dit nieuwe, mogelijk privacygevoelige systeem een blijvertje is, al onderstreept de commissie dat het certificaat echt alleen maar is bedoeld voor deze coronapandemie. Als de Wereld­gezondheidsorganisatie op een mooie dag in de toekomst het sein ‘pandemie meester’ geeft, houdt ook het EU-certificaat op te bestaan.

“Dit certificaat is een goede boodschap ter ondersteuning van het herstel,” zei vicevoorzitter Vera Jourová (Waarden en Transparantie) van de Europese Commissie. “We willen allemaal dat het toeristenseizoen weer begint. We kunnen ons een nieuw verloren seizoen niet veroorloven.”

Meer over