Europees Parlement heft immuniteit van Catalaanse oud-president Puigdemont op

Het Europees Parlement heeft maandagavond, middels een geheime stemming, besloten de immuniteit van de vroegere Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op te heffen. Dat besluit baant de weg voor uitlevering aan Spanje.

David van der Heeden
Carles Puigdemont (links) tijdens een Catalaans protest buiten het Europees parlement, in Brussel, dinsdag 9 maart. Beeld BELGA
Carles Puigdemont (links) tijdens een Catalaans protest buiten het Europees parlement, in Brussel, dinsdag 9 maart.Beeld BELGA

Spanje had gevraagd de immuniteit op te heffen. De stemming gebeurde op afstand vanwege de coronamaatregelen.

Omdat het parlement sinds het losbarsten van de coronacrisis op afstand stemt, kon het resultaat pas dinsdag bekend worden gemaakt. 400 parlementsleden stemden voor opheffing van Puigdemonts immuniteit, 248 stemden tegen en 45 onthielden zich van stemmen.

Met nagenoeg dezelfde verhoudingen stemden de Europarlementariërs ook de immuniteit van Puigdemonts medestanders en oud-ministers Antoni Comin en Clara Ponsati weg. Spanje wil hun arrestatie en uitlevering wegens betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

Referendum Catalonië

Puigdemont was toen een van de belangrijkste separatistische leiders die de onwettige volksraadpleging organiseerden, waarbij voornamelijk separatisten kwamen stemmen. 40 procent van de Catalaanse stemgerechtigden bracht een stem uit en Puigdemont riep enige tijd later de onafhankelijkheid uit.

De oud-president vluchtte in oktober 2017 uit Spanje en woont sinds zijn vlucht in België. In 2018 werd Puigdemont opgepakt in Duitsland, na een bezoek aan Denemarken. De Duitsers wilden hem uitleveren op basis van een aanklacht wegens fraude, maar Spanje trok uiteindelijk het internationale aanhoudingsbevel weer in.

Europees Parlement

Bij de Europese verkiezingen van mei 2019 werden Puigdemont en Comin verkozen in het Europees Parlement. Na een maandenlange juridische strijd konden ze begin 2020 hun zetel opnemen. Wegens hun parlementaire onschendbaarheid werden de procedures om hun aanhouding gestaakt. Ponsati verblijft in Schotland.

In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zei Puigdemont afgelopen zaterdag dat opheffing van de immuniteit een ‘aanslag op de onafhankelijkheid’ van het parlement zou zijn. Nu de onschendbaarheid is opgeheven, ligt de afweging om de Catalanen daadwerkelijk uit te leveren bij België en Schotland.

Puigdemonts advocaten zeggen beroep aan te tekenen tegen de beslissing van het EU-parlement bij het Europese Hof van Justitie. De Juridische Commissie van het parlement had vorige maand al - met 15 tegen 8 stemmen en twee onthoudingen, gestemd over de kwestie en aanbevolen de immuniteit op te heffen.

Meer over