PlusNieuws

Europarlement is gemanipuleer levensduur apparatuur beu: wasmachines moeten langer meegaan

Wasmachines, vaatwassers en eigenlijk alle andere elektrische apparaten moeten goedkoper en veel makkelijker te repareren worden. Dat zegt het Europese Parlement, dat het gemanipuleer van fabrikanten met ontwerp en levensduur van hun producten beu is.

Frans Boogaard
Wasmachines moeten als het aan het Europarlement ligt goedkoper en veel makkelijker te repareren worden.  Beeld Eva Plevier
Wasmachines moeten als het aan het Europarlement ligt goedkoper en veel makkelijker te repareren worden.Beeld Eva Plevier

Fabrikanten moeten worden verplicht om toestellen te maken die langer meegaan en in geval van een defect ook door andere dan de eigen monteurs te repareren zijn. In een resolutie die woensdag een ruimte meerderheid haalde, dringt de Parlementscommissie Interne markt en consumentenzaken daar bij de Europese Commissie op aan.

Dat betekent ook dat er op een veel grotere schaal en makkelijker dan nu reserve-onderdelen beschikbaar moeten zijn, apparaten makkelijker demonteerbaar moeten zijn en derden toegang moeten hebben tot de benodigde technische informatie. Brussel moet dat volgens het parlement allemaal vastleggen in een aangepaste en veel strakkere Ecodesign-richtlijn.

Het initiatief voor de resolutie komt van de Duitse Groene Anna Cavazzini, die ook voorzitter is van de betrokken EP-commissie. Zij hoopt daarmee de Europese Commissie, die later dit jaar hoe dan ook met voorstellen komt, een stuk verder in de goede richting te duwen. Hoewel de Commissievoorstellen breder zijn dan alleen apparaten met een snoer en stekker – het gaat ook om bijvoorbeeld kleding en fietsen – zijn elektrische apparaten het belangrijkste doelwit.

Cavazzini wijst op de snel groeiende berg elektronisch afval, momenteel meer dan 53 miljoen ton per jaar. Al dat afval staat haaks op de steeds vuriger gepropageerde kringloopeconomie, en op consumentenonderzoeken die uitwijzen dat meer dan drie op elke vier Europeanen kapotte apparaten veel liever laten repareren dan ze te vervangen. Cavazzini ziet het ook als een mooie opdracht aan het na corona opkrabbelende midden- en kleinbedrijf.

Oneerlijke handelspraktijken

Brussel kan volgens de Duitse politica veel meer doen dan het de afgelopen jaren heeft gedaan om de consument tegemoet te komen. Fabrikanten die bewust de levensduur van hun artikelen beperken of reparatie bemoeilijken kunnen worden aangeklaagd voor oneerlijke handelspraktijken, zo merkt ze op. Consumenten zouden verder gebaat zijn bij betrouwbare, duidelijke en gemakkelijk te begrijpen informatie over duurzaamheid en repareerbaarheid bij aankoop van elk product, zodat ze alvorens tot aankoop over te gaan een eigen productvergelijking kunnen maken.

Frankrijk introduceerde vorig jaar al zo’n ‘repareerbaarheidsindex’ voor smartphones en laptops. De Commissie kan dat Europa-breed aanmoedigen met standaardregels voor productinformatie inclusief verplichte informatie over de geschatte levensduur. Ook informatie over beschikbaarheid van reserve-onderdelen en reparatiediensten kan helpen, net als de beschikbaarheid van software-updates. Ook standaardisering kan een grote rol spelen. Het mes zetten in het woud aan verschillende snoertjes en stekkertjes, na tien jaar aandringen door het Europees Parlement, is daarbij een bescheiden begin.

Kim van Sparrentak (GroenLinks), Europees fractiegenote van Cavazzini, juicht de resolutie toe. “We moeten de gekte van onze wegwerpsamenleving repareren. Mensen moeten nu nog perfect werkende telefoons of tablets weggooien omdat de batterij of het scherm te lastig te repareren zijn. Soms is het zelfs goedkoper om een nieuw apparaat te kopen dan het te laten repareren. Dat is te gek voor woorden.”

Meer over