EU-lidstaten bereiden invoering brexitdeal voor

Voor de kerst een handelsdeal tussen de EU en het VK? Het zou zomaar kunnen. Volgens bronnen aan weerszijden van het Kanaal ligt er een akkoord klaar. Maar andere betrokkenen weerspreken dat.

Tom Kieft
null Beeld EPA
Beeld EPA

Het verlossende woord voor een deal over de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na dit jaar zou gistermiddag volgens verschillende bronnen aanstaande zijn. Drie EU-diplomaten zeiden tegen persbureau Reuters dat het akkoord in kannen en kruiken was. “Het is een kwestie van dit vandaag of morgen aankondigen,” zei een van hen.

Een verslaggever van Sky News kwam met eenzelfde bericht: op basis van een bron in Downing Street 10 meldde de Britse zender dat het akkoord dan eindelijk ondertekend was.

De Europese diplomaten wisten ook te vertellen dat de Europese Raad, die de leiders van alle Europese lidstaten vertegenwoordigt, gisteren al voorbereidingen aan het treffen was voor een voorlopige invoering van de handelsafspraken. Daardoor zou het verdrag al kunnen ingaan voordat het Europees Parlement dat heeft behandeld.

Sprong Britse pond

De waarde van het Britse Pond maakte na die berichtgeving terstond een sprong. Maar of het optimisme terecht is, was voor het sluiten van deze krant niet duidelijk. Het zou niet de eerste keer zijn dat zulke berichten over de moeizame onderhandelingen voorbarig zijn gebleken.

Vele andere betrokkenen bij de onderhandelingen wezen de berichten over de deal ook desgevraagd van de hand. De onderhandelingen, zo zei iemand uit de kringen van het onderhandelingsteam van de Europese Commissie tegen Reuters, zouden zich nog altijd in ‘de laatste stadia’ bevinden.

De Europese Commissie verwierp deze week een voorstel om de vangst van EU-vissers in de Britse wateren vanaf volgend jaar met 30 procent terug te schroeven. Beeld Getty Images
De Europese Commissie verwierp deze week een voorstel om de vangst van EU-vissers in de Britse wateren vanaf volgend jaar met 30 procent terug te schroeven.Beeld Getty Images

Die laatste stadia gaan al maanden over dezelfde struikelblokken: de kwestie van de gelijke handelsvoorwaarden en de vraag in hoeverre EU-vissers toegang mogen blijven krijgen tot de Britse wateren.

Dat laatste is voor de Britse premier Boris Johnson vooral van grote symbolische waarde. De visserij is goed voor niet meer dan 0,5 procent van de Britse economie, maar de zeggenschap terugkrijgen over de Britse wateren gold als een van de centrale onderdelen van zijn Take back control-campagne, waarmee hij de Britten in 2016 verleidde voor de brexit te stemmen.

EU-vangst terugschroeven

De Europese Commissie verwierp deze week een voorstel om de vangst van EU-vissers in de Britse wateren vanaf volgend jaar met 30 procent terug te schroeven. De Commissie zei niet lager te gaan dan een afname van 25 procent. Daarmee zou de Nederlandse vissersvloot de omzet al met 40 miljoen euro zien dalen.

Het VK is begin dit jaar formeel al uit de EU getreden, maar is tot het einde van dit jaar nog aan de regels van de EU onderworpen. Als de EU en het VK het niet voor die tijd eens worden, zal de handel na de jaarwisseling verlopen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat geeft niet alleen andere importtarieven, maar ook meer controles en administratieve rompslomp aan de grenzen.

De duizenden vrachtwagens die deze week op het Britse eiland vaststaan – vanwege een reisverbod door een mutatie van het coronavirus – kunnen wel eens een onheilspellend voorproefje van wat de transportsector vanaf 2021 aan weerszijden van het Kanaal te wachten staat.

Meer over