Nieuws

EU geeft Rusland financiële dreun: Russische banken verliezen toegang tot Swift

Het Westen pakt toch verder door met zijn sancties. De internationale betaaloperator Swift gaat op slot voor geselecteerde Russische banken. Dat maakt het voor hen veel moeilijker om internationale betaaloperaties uit te voeren.

Frans Boogaard
 Ursula von der Leyen Beeld EPA
Ursula von der LeyenBeeld EPA

Daarnaast komen er maatregelen die verhinderen dat de Russische centrale bank haar reserves inzet om het effect van westerse financiële sancties teniet te doen.

Amerika, Canada, het Verenigd Koninkrijk en belangrijke Europese landen als Frankrijk, Duitsland en Italië hebben daarover een akkoord, aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Golden visa

Een derde maatregel is dat Europa per meteen zijn systeem van ‘golden visa’ drastisch inperkt. Vermogende Russen verwerven op die manier – bijvoorbeeld door mega-investeringen in Europese lidstaten – een Europees paspoort. Brussel is bang dat zij vervolgens vanuit Europa de financiële sancties ontduiken en Rusland van middelen blijven voorzien. Het systeem van golden visa ligt in het Europees Parlement al jaren onder vuur omdat ook nogal wat criminelen op die manier een Europese verblijfstitel kopen.

Ten slotte hebben Amerika, Canada, het VK en de EU besloten een gezamenlijke taskforce in het leven te roepen die vermogens identificeert van Russen die bij de militaire agressie tegen Oekraïne betrokken zijn of eraan verdienen. De westerse leiders willen niet dat zij aan het sanctieregime ontsnappen, hun buitenlandse vermogens moeten zo snel mogelijk worden bevroren

Opmerkelijk

Vooral het afsnijden van Russische banken van Swift is opmerkelijk, omdat daarover binnen Europa geen overeenstemming was. Sommige landen waren bang voor forse schade door teruglopende handel, Russische represaillemaatregelen en forse verliezen voor westerse banken. Daardoor kwam deze belangrijke maatregel in de eerste twee sanctiepakketten niet voor. In een verklaring zeggen de leiders tot hun aangescherpte sanctieregime inclusief de Swift-maatregel te zijn gekomen omdat Rusland zijn militaire agressie doorzet en nu ook Kiev en andere belangrijke steden in Oekraïne aanvalt

Meer over