PlusNieuws

EU: arm gezin compenseren voor hoge prijs energie

De gasprijzen blijven maar stijgen. Verschillende Europese landen willen dat de EU maatregelen neemt om de energiecrisis te beteugelen.

Frans Boogaard
 EU-Energiecommissaris Kadri Simson kwam met haar opmerkingen tegemoet aan een kritisch Europees Parlement  Beeld EPA
EU-Energiecommissaris Kadri Simson kwam met haar opmerkingen tegemoet aan een kritisch Europees ParlementBeeld EPA

De hoge prijzen voor gas blijven volgens de Europese Commissie tot komend voorjaar aanhouden. Tot die tijd kunnen nationale overheden gezinnen snel helpen, door inkomenstoeslagen of een lagere energiebelasting, aldus EU-Energiecommissaris Kadri Simson. Onder andere Nederland doet dat al, met 500 miljoen euro.

Simson had meer suggesties om de meest urgente problemen op te lossen. Lidstaten kunnen volgens de eurocommissaris helpen voorkomen dat gezinnen worden afgesloten van gas. Het midden- en kleinbedrijf kan staatssteun aanvragen, door Brussel zodanig te coördineren dat er geen concurrentienadeel ontstaat.

Simson kwam met haar opmerkingen tegemoet aan een kritisch Europees Parlement, dat het onaanvaardbaar vindt dat miljoenen gezinnen deze winter in de kou zitten of soms moeten kiezen tussen een warm huis en een maaltijd. Concrete voorstellen doet Brussel volgende week woensdag voor de langere termijn.

Afhankelijk van Rusland

Maatregelen die Brussel voor ogen heeft zijn de aanleg van een strategische reserve en eventueel loskoppeling van de stroomprijs van die van gas. En voor de lange adem: duurzame energie zodat de unie niet meer zo afhankelijk is van derden voor haar gas en energie.

Het is niet duidelijk hoe groot het aandeel in de prijsstijgingen veroorzaakt wordt door speculatie door bijvoorbeeld Rusland, via Gazprom. “Daar kijken we nog naar,” aldus Simson. Hoe dan ook moet Europa energie-onafhankelijker worden, zowel van fossiele brandstoffen als van derde landen, stelt zij. “Lidstaten met veel duurzame energie in hun pakket hadden vorig jaar de laagste en in een enkel geval zelfs negatieve prijzen.”

Tussen de lidstaten zorgt de energiecrisis ook voor wrevel. Premier Rutte ergert zich aan de lidstaten die niet op Brussel wachten en zelf al ideeën lanceren. “Wilde en minder wilde plannen,” sneerde hij na overleg met zijn collega’s in het Sloveense Brdo. Het wildste is van Polen; dat wil stoppen met het klimaatbeleid. De uiteindelijke aanpak, verwacht Rutte, wordt een mix van nationaal beleid, aangevuld met Europees. Op een top op 21 en 22 oktober hakken hij en zijn collega’s knopen door.

Meer over