Erdogan: Moslims in Europa behandeld zoals Joden voor de oorlog

Moslims in Europa worden volgens de Turkse president Erdogan behandeld zoals Joden voor de Tweede Wereldoorlog. De Turkse leider is boos over de reactie van met name zijn Franse ambtgenoot Macron op een jihadistische moord op een Franse leraar aan een middelbare school in een Parijse voorstad.

ANP
De Turkse president Erdogan. Beeld EPA
De Turkse president Erdogan.Beeld EPA

Volgens Erdogan reageert Macron overdreven op de aanslag en misbruikt hij de moord om zich tegen islamieten te keren en de islam als een kwaad af te schilderen. De Turkse regering heeft maandag met klem betoogd dat ze de moord op de Franse leraar “monsterlijk’ vindt. Eerder verweet Parijs het regime in Ankara nog niet te hebben gereageerd op de aanslag.

Boycot Franse producten

Erdogan heeft in zijn laatste uitval tegen Macron opgeroepen geen Franse producten meer te kopen. Eerder kenschetste hij het Franse staatshoofd als een verward iemand die hulp nodig heeft. Daar is verontwaardigd op gereageerd onder meer door premier Rutte. Die noemde Erdogans uitlatingen “onacceptabel”. En de Duitse bondskanselier Merkel noemde de uitspraken van Erdogan ‘lasterlijk’.

Erdogan refereerde in zijn kritiek aan de vervolging van Joden die in nazi-Duitsland (1933-1945) en in de door de nazi’s bezette gebieden of hun vazalstaten vanaf april 1933 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. De vervolging begon al in april 1933 met allerlei discriminerende maatregelen, onteigeningen en ontslagen en mondde acht jaar later uit een kolossale operatie om de Joden uit te roeien.

Islamitisch extremisme

Macron heeft zich na de moord op 16 oktober door een moslimextremist op de docent Samuel Paty fel uitgesproken tegen islamitisch extremisme. Hij heeft ook de daad bij het woord gevoegd. De politie is overgegaan tot tientallen invallen en huiszoekingen en heeft een moskee en enkele verenigingen gesloten. Er wordt met hernieuwde inspanning in Frankrijk gewerkt aan de uitzetting van als asielzoeker afgewezen jihadistische figuren en er wordt gespeurd naar geldstromen van extremistische organisaties.

Frankrijk telt 67 miljoen inwoners. Het is in de officiële stukken niet toegestaan de inwoners in te delen naar ras of religie. Volgens schattingen zijn er meer dan vier miljoen voornamelijk soennitische moslims inwoner van de republiek. Maar naar schatting 8,5 miljoen Fransen zouden een islamitische achtergrond hebben. Een minderheid beschouwt de Franse staat als islamvijandig en draagt het jihadisme uit, vooral in veel arme voorsteden.

Rutte hekelt ‘onacceptabele’ uitlatingen van Turkse president Erdogan

Premier Mark Rutte vindt de uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron onacceptabel. Erdogan, die ontstemd was over de scherpe uitlatingen van Macron over de islam, vroeg zich zaterdag hardop af of de Franse president wel goed bij zijn hoofd was en raadde hem aan langs de psychiater te gaan.

‘Nederland blijft met Frankrijk pal voor de gemeenschappelijke waarden van de EU staan’, laat Rutte weten in een tweet. ‘Voor het vrije woord en tegen extremisme en radicalisme.’

Afgelopen weekend maakten EU-president Charles Michel, EU-buitenlandchef Josep Borrell en meerdere andere Europese regeringsleiders al bezwaar tegen Erdogans uitlatingen. Frankrijk noemde ze onbeschoft en riep zijn ambassadeur terug. De Duitse bondskanselier Merkel vond de uitspraken van Erdogan ‘lasterlijk’.

Meer over