PlusNieuws

Er zit schot in de Duitse formatie: Overleg ‘stoplichtcoalitie' tussen SDP, de Groenen en de FDP van start

Er zit schot in de Duitse formatie. De Groenen, de liberale FDP en de centrumlinkse SPD gaan praten over een nieuwe Duitse regering.

Kim Deen
Partijvoorzitter Annalena Baerbock (De Groenen) kondigde woensdag samen met Robert Habeck (FDP) aan interesse te hebben in een ‘stoplichtcoalitie’ met de SDP. Beeld EPA
Partijvoorzitter Annalena Baerbock (De Groenen) kondigde woensdag samen met Robert Habeck (FDP) aan interesse te hebben in een ‘stoplichtcoalitie’ met de SDP.Beeld EPA

Tien dagen na de Duitse verkiezingen zijn de Groenen vastberaden om vaart te zetten achter de vorming van een nieuwe regering. Woensdag kondigden partijvoorzitters Annalena Baerbock en Robert Habeck na de eerste verkenningsgesprekken aan interesse te hebben in een ‘stoplichtcoalitie’, in de kleuren van de partijen SPD, FDP en Groenen. “Het verkiezingsresultaat moet nu omgezet worden in politieke actie,” zei Habeck.

Jamaicacoalitie

Anderhalf uur later sloot de liberale FDP zich aan bij de zet van de Groenen. Vandaag zullen de drie partijen al beginnen met hun overleg. Daarmee wordt een mogelijke ‘Jamaicacoalitie’, in de kleuren van de CDU, FDP en Groenen, in de wachtkamer geparkeerd. Hoewel de FDP en de christendemocratische CDU meer met elkaar gemeen hebben, zou het volgens partijvoorzitter Christian Lindner de wens van de kiezers zijn om eerst naar een stoplichtcoalitie te kijken.

Een enquête van onderzoeksbureau Forsa, in opdracht van tv-zender RTL, ondersteunt die gedachte. De CDU/CSU kan volgens 74 procent van de ondervraagden nu het best in de oppositie terechtkomen. Zelfs onder CDU-kiezers vond bijna de helft van de ondervraagden een Jamaicacoalitie geen goed idee. Hoewel de partij op slechts 1,6 procentpunt achter de sociaaldemocratische SPD eindigde, leed die een historisch verlies van 9 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen in 2017.

Belastingverhoging

Zowel de Groenen als de FDP benadrukten woensdag dat de weg naar een Jamaicacoalitie vrij blijft. Het is nog altijd de vraag of de FDP zich comfortabel zal voelen in een stoplichtcoalitie en of de SPD en de Groenen niet te veel compromissen zullen moeten sluiten in hun plannen voor het minimumloon, belastingverhogingen en strengere klimaatregels. Toch zou het volgens FDP-voorzitter Lindner gelukt zijn om in de verkenningsgesprekken tussen zijn partij en de Groenen, die een cruciale rol spelen in de formatie, een ‘vooruitgangsvriendelijk midden’ te vinden.

Ondertussen lijken veel CDU-politici de hoop te verliezen dat hun partij zal regeren. Markus Söder, voorzitter van zusterpartij CSU, zei woensdag dat de zet van de Groenen en de FDP een ‘de facto afwijzing van Jamaica’ is. Hij vindt dat er parallel gesprekken hadden moeten plaatsvinden tussen zowel de stoplichtpartners als de Jamaicapartners. “De Jamaicacoalitie verdient ook een kans,” reageerde CDU-gezondheidsminister Jens Spahn.

Roep om vernieuwing

De roep binnen de CDU om de partij te vernieuwen was woensdag groot. “Na zestien jaar regeren staan we op een keerpunt,” zei CDU-landbouwminister Julia Klöckner. “Hoe moeilijk het ook is, we moeten deze situatie als een kans zien. Er moet een nieuwe dynamiek in onze partij ontstaan.”

“De stoplichttrein heeft het station verlaten,” vatte CDU-economieminister Peter Altmaier de situatie in een tweet samen. “De CDU/CSU staat erbij en kijkt ernaar.”

Meer over